NSRS stala uz Dodika: Blokiran poziv Predsjedništva BiH za Đukanovića

Cjelodnevna rasprava

NSRS stala uz Dodika: Blokiran poziv Predsjedništva BiH za Đukanovića

27.02.2020 - 08:53
Politika

Narodna skupština Republike Srpske (RS) potvrdila je u četvrtak (27. februara), rano ujutru potez člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je, iskoristivši ustavom predviđeno pravo, proglasio destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) dolazak crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u BiH, kao i raspoređivanje pripadnika Agencije za evropsku za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) na teritoriji BiH.

NSRS

Prema Ustavu BiH, s obzirom da je Skupština RS podržala potez Dodika kao srpskog člana Predsjedništva BiH, odluke o posjeti Mila Đukanovića i raspoređivanju Frontexa u BiH, koje su donesene 19. februara glasovima druge dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića - poništene su.

Dodika je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan, dok poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanička rasprava na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trajala je od srijede kasno popodne do četvrtka rano ujutro, a poslanici su najmanje pričali o temi posebne sjednice.

Opozicija je Dodika nazivala "lopovom", a njegovu Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) "lopovskom", na šta im je Dodik odgovorio višestrukim izlaganjima u kojima je čitao o projektima i ulaganjima u infrastrukturu i opštine u RS za vrijeme njegove vlasti. "Laž, krađa, lopovluk, manipulacija, kupovina, švercanje", neke su od najčešćih riječi koje su se čule tokom zasijedanja.

O posjeti Đukanovića: Dodik upozorio na 'atak na SPC'

Dodik je, obrazlažući zbog čega nije vrijeme za posjetu Mila Đukanovića, koja je trebala uslijediti iduće sedmice (2. i 3. marta), kazao kako "nije najbolji trenutak da se Đukanoviću da medijski publicitet na političkoj pozornici u BiH u Sarajevu s obzirom na njegov atak na imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Poslanicima je podvukao da je mehanizam vitalnog nacionalnog interesa jedan od najvažnijih za zaštitu interesa Republike Srpske. Kako je istakao, taj je mehanizam podnio i u skladu sa četvrtim zaključkom donesenim na prošloj sjednici Narodne skupštine RS kojom se definiše da predstavnici RS u institucijama BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

„A i na prethodnoj sjednici Predsjedništva glasao sam protiv toga da se uputi poziv predsjedniku Crne Gore, smatrajući da ta posjeta treba da se odloži i da se to pitanje aktivira nakon smirivanja stanja u Crnoj Gori", rekao je Dodik.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske se upravo na Dodikov zahtjev raspravljalo o posjeti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini početkom marta.

Izvor: 
BNN.ba / RSE