Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u Sarajevu

"Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Pažljivo trošite resurse"

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u Sarajevu

04.06.2015 - 11:21
BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Program UN-a za okoliš (UNEP), ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i Fondacija SEE Change Net obilježit će Svjetski dan zaštite okoliša 5. juna u Sarajevu.

Ovom prilikom će biti riječi o aktivnostima očuvanja okoliša i programima energetske efikasnosti koji se u partnerstvu sa agencijama i vlastima provode u BiH. 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije UN-a posvećene okolišu, u Stockholmu 1972. godine, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom "Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Pažljivo trošite resurse" (Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care.), čime se želi ukazati na potrebu racionalnije upotrebe svjetskih resursa, hrane, vode i energije. 

Konferencija o klimatskim promjenama koja će se održati u decembru 2015. godine u Parizu će biti ključna za zaštitu okoliša pošto se očekuje da postigne novi međunarodni sporazum o klimi, primjenjiv na sve države, a u cilju održavanja globalnog zagrijavanja ispod 2 stepena Celzijusa. 

Na događaju u Sarajevu će biti ceremonijalno potpisani i ugovori o podjeli troškova za provođenje mjera energetske efikasnosti javnih objekata u sklopu projekta Zelenog ekonomskog razvoja (GED), između UNDP-a i predstavnika lokalnih vlasti. 

Medijima će se tim povodom, u zgradi UN-a u Sarajevu u petak u 11 sati, obratiti Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH, Claire Bodonyi, ambasadorica Francuske u BiH, Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Tahir Nuhić, ministar građevine, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona, Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Garret Tankosić Kelly, direktor Fondacije SEE Change Net. 

Izvor: 
Fena