Obilježavanje 26. godišnjice stradanja civila na području Kalinovika

Do sada pronađeno i identifikovano 79 osoba

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja civila na području Kalinovika

24.06.2018 - 13:57
BiH

Članovi porodica ubijenih i nestalih, kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora, obilaskom nekadašnjih logora, mjesta torture i ubijanja na području općine Kalinovik, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas obilježavaju 26. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja. Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik „Istina - Kalinovik '92“ Samir Vranović je kazao Feni da su ispred osnovne škole u Kalinoviku u kojoj je bio logor, položili cvijeće, odali počast, proučili Jasin.

Prema njegovim riječima, u nastavku obilježavanja posjetit će logor Barutni magacin na jelašačkom Polju.  

- Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je strijeljano 25 muškaraca, a potom spaljeno. Posljednja lokacija su tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca koji su zatrpani kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice - kazao je Vranović.

Dodaje da su u idetificirali 33 osobe, a tragaju još za četvoricom.  

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada je pronađeno i identificirano 79 osoba, a još se traga za 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Vranović je kazao da današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku, između ostalih, prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, Instituta za nestale osobe BiH, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, predstavnici nekoliko općina te brojnih udruženja.  

Izvor: 
BNN.BA