Obilježavanje Međunarodnog dana mira sutra u Prijedoru i Sanskom Mostu

Međunarodni dan mira

Obilježavanje Međunarodnog dana mira sutra u Prijedoru i Sanskom Mostu

20.09.2015 - 15:28
BiH

Prvi put od 2011. godine od kada Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor obilježava Međunarodni dan mira, učenici i profesori osnovnih škola iz Sanskog Mosta, Prijedora i Oštre Luke će zajedno učestvovati u aktivnostima obilježavanja ovog dana u Prijedoru i Sanskom Mostu.

Učenici i profesori iz Sanskog Mosta će učestvovati U aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana mira u Prijedoru, dok će učenici i profesori iz Prijedora i Oštre Luke učestvovati u aktivnostima u Sanskom Mostu. 

NDC Prijedor sa projektnim saradnicima, osnovnim školama Spomenutih gradova/općina pod sloganom „Mir je naš izbor“ organizuje manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana mira. 

Aktivnosti u kojima će učestvovati više od 300 učesnika - učenika, profesora i saradnika, uključuju: defile učesnika, prezentaciju literarnih i likovnih radova o temi „Mir je naš izbor“, izložbu likovnih radova sa istom temom, muzičku podršku/muzičke tačke, kreativnost na djelu sa porukama mira i podjelu promotivnog materijala NDC-a sa porukama mira. 

Organizatori aktivnosti su Nansen trenerice/treneri, sa članovima Nansen vršnjačkih medijatorskih klubova, koji su prvi klubovi vršnjačke medijacije osnovani u BiH i članovima Nansen vršnjačkih medijatorskih sekcija koje su u Prijedoru, Oštroj Luci i Sanskom Mostu počele sa radom od školske 2014/2015. godine.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN) 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. 

Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima, saopćeno je iz NDC-a Prijedor. 

Izvor: 
Fena