Obilježena 26. godišnjica akcije "Pretis" i pogibije Safeta Hadžića

Akcija izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih

Obilježena 26. godišnjica akcije "Pretis" i pogibije Safeta Hadžića

18.04.2018 - 13:49
BiH

U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" i Udruženja boraca "Patriotska liga" Vogošća danas je održana manifestacija obilježavanja 26. godišnjice akcije izuzimanja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga tvornice Pretis na teretnoj kapiji tvornice Pretis.

Akcija "Pretis", koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a R BiH Odreda policije "Bosna" u noći 17. na 18. april 1992. godine, smatra se presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH.

Obilježavanje 26. godišnjice ove akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike "Pretis", je čuvanje od zaborava briljantne akcije. Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom profesionalnošću kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Zajedno sa specijalcima u akciji je učestvovao i određen broj patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad.

- Ovo je jedna od veličanstvenih akcija koju je izvela specijalna jedinica Bosna pod komandom Kemala Ademovića i 30-ak specijalaca. Tu je bilo još bh. patriota, Patritotske lige Zelene beretke koji su također davale podršku jedinici koja je bez ispaljenog metka, umjećem i hrabrošću izuzela više od 1.000 protuoklopnih sredstava i u konačnici spasila grad Sarajevo, 1., 2. i 3. maja kada je bio opšti napad na Sarajevo - kazao je Feni generalni sekretar Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" FBiH Željko Panić.

Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Ova akcija je u znatnoj mjeri doprinjela očuvanju grada Sarajeva i samim tim i BiH. Protuoklopna sredstva izuzeta iz ove fabrike, spriječili su ulazak neprijatelja u grad, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima.

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice akcije "Pretis" prisustvovalo je nekoliko stotina pripadnika jedinice - boraca.

Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen - obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno - oslobodilačke borbe.

Na današnji dan, Safet je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća "Pretis", prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva.

Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu BiH.

Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu "Pretisa" u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova.

U zgradi Općine Novi Grad postavljena je izložba o liku i djelu Safeta Hadžića. 

Izvor: 
Fena