Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena

Pomjeranje sata unaprijed

Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena

21.03.2018 - 11:34
Društvo

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 25. marta, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, tako da će se vrijeme u 2 sata računati kao 3 sata.

Ljetno računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u oktobru.

Pomjeranje kazaljki je od 1916. godine uvedeno u oko 70 evropskih država, a u Bosni i Hercegovini prvi put 27. marta 1983. godine.

Ljetno računanje vremena opravdava se uštedom energije, no sve relevantnije studije posljednjih godina pokazuju kako je riječ o najobičnijoj neutemeljenoj gluposti, običnom reliktu iz prošlih vremena, nekoj vrsti tradicije koja se uporno ne propituje, a koju iz nekog razloga (pozivajući se na uštedu energije) iz godine u godinu njeguje velika većina zapadnog svijeta.

Naime, brojne novije studije pokazuju da ljetno računanje vremena, usprkos uvriježenom argumentu, ne štedi energiju, barem ne u nekoj značajnoj mjeri. Primjerice, neka istraživanja pokazuju da se tokom marta i aprila u SAD-u potroši jedan posto manje električne energije, ali brojna druga istraživanja to smatraju optimističnom brojkom i tvrde da pomicanje sata nema apsolutno nikakvog utjecaja na manju potrošnju energije.

Izvor: 
BNN.BA