Od prikupljenih 7 milijardi KM akciza, vlast je 1 milijardu dala na puteve, ostalo sebi u budžet!

Odluka o akcizama, koju su donijeli SDA, SBB, HDZ, HDZ 1990 i SNSD siromaši bh.građane

Od prikupljenih 7 milijardi KM akciza, vlast je 1 milijardu dala na puteve, ostalo sebi u budžet!

19.06.2018 - 07:52
Politika

Uvođenje novih akciza na gorivo građanima Bosne i Hercegovine bio je ozbiljan ekonomski udar vlasti (SDA, SBB, HDZ, HDZ1990 i SNSD) na egzistenciju građana naše države. Iako su akcize na gorivo uredno postojale od 2009.godine, potkraj 2017.godine vladajuća koalicija odlučila je uzeti kredit za cestogradnju od MMF-a koji je, zauzvrat, tražio povećanje cijene goriva. Kredit i akcize nisu otišle u cestogradnju ali su povećanje cijena goriva građani itekako osjetili.

Od početka prošlogodišnje teme o povećanju akciza na gorivo, SDA, SNSD i HDZ bili su mišljenja da, bez ikakve rezerve, akcize na gorivo treba povećati, uzeti novi kredit od MMF-a i potom, sav teret vraćanja i kredita i plaćanja povećanja akciza na gorivo, prebaciti na pleća bh.građanima.

Njihov koalicioni partner SBB prvobitno se protivio uvođenju akciza izdajući tim povodom i dva saopćenja za javnost u kojima su eksplicitno naglasili da neće glasati za povećanje akciza.

 

Pored SBB-a, koji će uskoro promijeniti mišljenje, svoj stav i o uvođenju, tj povećanju akciza na gorivo promijenit će i "opozicioni" HDZ 1990 čija zastupnica Diana Zelenika će, nakon dizanja ruke za akcize, izjavti da "nam možda poslije toga uskoro dođe i IKEA - to je naša ženama važno".

Nakon što su akcize na gorivo uvedene građanima Bosne i Hercegovine, odnosno postojeće povećane, krenulo je divljanje cijena goriva na bh.tržišu koje je od uvođenja izmjena Zakona o akcizama, poskupjelo tri puta.

"Tasovi" na vagi za izglasavanje Zakona o akcizama, SBB i HDZ 1990, oglašavaju se u javnosti ubjeđujući građane da je divljanje cijena goriva stvar prodavaca iste kao i cijena na globalnom tržištu, ali im građani Bosne i Hercegovine očito  ne vjeruju po tom pitanju.

Danas, šest mjeseci od povećanja akciza na gorivo, može se sa sigunošću konstatovati da su SDA, SBB, HDZ, HDZ 1990 i SNSD zadužili državu i građane Bosne i Hercegovine i opteretili njihove  budžete preko svake mjere. Jasno je da novac od akciza nije usmjeren na puteve, jer istih nema, kao što se već sada može kazati da će dugove vladajućih stranaka platiti građani - isti oni koji su ih i izabrali da ih vode. Očito ne autoputem.

Medijska hronologija sage o akcizama na gorivo u BiH:

 

 

Izvor: 
BNN.BA