Odluka koja kasni: U FBiH se ne smije kretati bez maske, razdaljina 1,5 metara

Maske se ne mogu kupiti u apotekama jer ih nema!

Odluka koja kasni: U FBiH se ne smije kretati bez maske, razdaljina 1,5 metara

29.03.2020 - 15:43
Društvo

Federalni štab Civilne zaštite izdao je nove naredbe za kretanje građana tokom trajanja pandemije korona virusa. U Naredbi stoji da je kretanje građanima zabranjeno od 20:00 do 05:00 sati ujutro. Naredba stupa na snagu danas, a u njenoj dopuni stoji da se građani ne smiju kretati bez da poštuju epidemiološko-zaštite mjere. To znači da svi građani moraju nositi zaštitnu masku, pamučnu traku, šal ili sličan predmet kojim će prekriti nos i usta. Također - mora se poštovati i socijalna distanca od 1,5 metara.

Postavlja se pitanje zašto ova mjera, kao osnovna preventivna mjera, nije uvedena odmah u Federaciji BiH, te durgo pitanje kako će građani FBiH nabaviti maske kada ih nema u slobodnoj prodaji, kao ni rukavica niti dezifekcionih sredstava!?

Pored ovih pitanja, očito je da na stotine građana Sarajeva, ali i drugih gradova FBiH, krše većinu zabrana Kriznog štaba FBiH u pogledu zabrane mjera kretanja, zabrane okupljanja...međutim do danas FBiH nije donijela konkretan oblik mjera, krivičnih i proceduralnih, koji bi sanckionirali ovakvo ponašanje.

Izvor: 
BNN.BA/N1