Održan sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana

Ministri zapadnog Balkana ostaju posvećeni regionalnoj saradnji

Održan sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana

16.03.2018 - 15:14
Politika

U popodnevnim satima u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održan sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6). Na sastanku je potvrđena posvećenost jačoj regionalnoj saradnji, napretku i implementaciji zaključaka sa samita u Trstu, te razmijena mišljenja o evropskoj perpektivi.

Na sastanku je učestvovalo šest ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, a u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu na kojem će biti riječ o Zapadnom Balkanu. 

"Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti našu saradnju i omogućiti da region 'govori jednim glasom' u oblasti od zajedničkog interesa, posebno ka EU. Mi veoma cijenimo kontinuirani angažman EU u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i sa regionom i pozdravljamo potvrđenu nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi za zapadni Balkan", navedeno je u zaključcima sa sastanka.

Navedeno je da ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana ostaju posvećeni regionalnoj saradnji posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te sprovođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na Zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH domaćin domaćin je i ministarske konferencije Fonda za Zapadni Balkan. Na konferenciji Fonda za Zapadni Balkan sudjelovat će izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Gjergj Murra.

Izvor: 
BNN.BA