Održana komemoracija osuđenom ratnom zločincu, prisustvovali i važni hrvatski dužnosnici

Zagreb

Održana komemoracija osuđenom ratnom zločincu, prisustvovali i važni hrvatski dužnosnici

11.12.2017 - 13:49
Region

Danas je u Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinski održana komemoracija za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka koji je izvršio samoubistvo nakon što ga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora.

Na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu prisustvovali su i važni politički funkcioneri, i to ministar branitelja Tomo Medved, Nadan Vidošević, bivši šef Hrvatske gospodarske komore, Vladimir Šeks, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić, HDZ-ovac Luka Bebić, Damir Krstičević, predsjednik Sabora Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, Miroslav Tuđman, Andrija Hebrang, Marko Perković Thompson, glumac Darko Janeš, te ratni zločinci Mirko Norac i Dario Kordić.

Komemoracija je počela recitiranjem Gundulićeve "Himne slobodi", dok je Praljak opisan kao "čovjek koji je vjerovao u pravdu".

"Njegov zadnji čin nije bio teatralna gesta niti kukavički čin, niti potez očajnika. Njegova poruka je jasna: 'Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu'. Ljudini poput Praljka niko nije ravan. Ni u jednom trenutku nije htio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije bio. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda", kazao je Miroslav Tuđman, sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Uoči i tokom održavanja komemoracije koju je organizovao Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, na snazi je bila posebna regulacija saobraćaja. Praljkova porodica nije prisustvovala komemoraciji, ali je na zagrebački Velesajam stiglo desetak autobusa iz BiH i Hrvatske, a ZET-ovi autobusi su besplatno odvozili ljude do Lisinskog, navode hrvatski mediji.

Istaknuto je da je presuda programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će osuda na lažnim istinama donijeti pomirenje.

Komemoracija je trajala oko 40 minuta, a osim Miroslava Tuđmana, govorili su Pavao Miljavac, Stanko Sopta, zapovjednik Druge gardijske brigade HVO-a i Zlatko Vitez.

Komemoracija je završena izvođenjem himne Republike Hrvatske.

Izvor: 
BNN.BA