Održani protesti pred KCUS zbog odbijanja liječenja Nadin Smajlović

KCUS, također, reagirao

Održani protesti pred KCUS zbog odbijanja liječenja Nadin Smajlović

02.12.2019 - 17:42
Politika

- Sva djeca, cijelog svijeta, imaju pravo na svoj život, da žive, da se školuju, da postanu ljudi jer oni su najvredniji na ovom svijetu. Niko nema na svijetu od njih vredniji, samo dragi Allah - rekla je Munira Smajlović, nana bolesne djevojčice Nadin., prenosi Avaz.ba

- Pitala sam ko će preuzeti dijete da liječi, rekli su niko neće da liječi dijete od ovakvih roditelja. Ali šta je s djetetom, je li iko pitao šta će biti s djetetom? Zbog jednog potpisa su potpisali smrt mog djeteta. Danas bi bilo 20 dana da dijete nema terapiju. Ko će nam liječiti djecu i čime će djecu liječiti - istakla je majka Nadin.

Iz KCUS-a je uskoto, stigla reakcija na današnje proteste pred ovog javnom ustanovom. U reakciji se kaže: 

- Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947. godine, tj. od svog osnivanja nikada nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima. Navode da je u cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete 17. novembra 2019. godine održan višesatni sastanak u KCUS-u s ovlaštenim advokatom porodice Smajlović. Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske što hitnije da bi se pregledali od kliničkog patologa KCUS-a, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS-a su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze. Pokušaj uspostavljanja kontakta s kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslani mail od 13. novembra 2019. godine nikada nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS-a ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način - Napominju da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je njihova nabavka u nadležnosti FZZOiR. Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS-a, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od oca. Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS-a nikada u budućnosti neće i ne može funkcionirati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima struke i nauke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesiranja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete - zaključuje se u saopćenju.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba