Ograđivanje ovaca: Čović traži izborni atar koji Komšić već ima

Izborni zakon - borba za državu ili izgovor

Ograđivanje ovaca: Čović traži izborni atar koji Komšić već ima

27.05.2019 - 09:43
Politika

Predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, višestruko je ponovio da nema formiranja Vlade Federacije BiH (FBIH) dok se ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH. Čović traži da Hrvati u BiH dobiju svog legalnog i legitimnog predstavnika na šta, prema Ustavu BiH, imaju pravo. Čovićevoj nakani "suprostavlja" se Željko Komšić. Kada okonča svoj treći, jubilarni mandat, bit će to 12 godina Komšićevog prisustva u Predsjedništvu BiH za koje vrijeme ideju "građanske BiH" koju, navodno, zastupa, nije proširio izvan svoje rute kretanja po Sarajevu, sa poznatim društvom, u još poznatijim kafanama. Komšić je protiv Čovića jer ako Čović dobije Izborni zakon to će, jednostavno, izbaciti Komšića iz Predsjedništva BIH. A ako Komšić ne bi bio u Predsjdništvu BiH šta bi, uopšte, on mogao raditi ako uzmemo da je 99% svog radnog vijeka proveo upravo kao funkcioner čija lista rezultata, i dalje, nije vidljiva. "Po prstima, "Po nosu" ...do blokade države

Predsjednik HDZ-a traži koncept Izbornog zakona BiH koji će omogućiti legalno i legitimno predstavljanje Hrvata u BiH. Ustavno i zakonski, Hrvati na to imaju pravo u skladu sa Ustavom koji je parafiran u Dejtonu.

Ako danas Bošnjaci imaju problem sa Dejtonskim ustavom, onda bi trebali razlisliti zašto 24 godine nakon ovog nakaradnog ustava podržavaju, recimo, stranku i predstavnike stranke koja je ovaj ustav "ovjekovječila" u našim životima, prepunim dejtonskih krivulja. 

Naravno, predsjednik HDZ-a bi morao, paralelno sa svojim zahtijevima, demokratizirati prostor u kojem HDZ suvereno vlada već tri decenije. Dati prava Bošnjacima kakva traži za Hrvate, prestati glorificirati bilo kakve vrste ratnih zločina(ca), shvatiti da preraspodjela novca u korist kantona sa većinskim hrvatskim tanovništvom, kao i silno zapošljavanje u sarajevskim institucijama, nije baš pravedno po Bošnjake o čemu bi se trebali brinuti, a ne brinu, i samozvani bošnjački dužebrižnici opšte prakse.

Dakle HDZ-ovi zahtijevi trebali bi ići ruku pod ruku sa otvaranjem zatvorenog prostora nekoliko kantona "na jugu BiH", ali sve ono što Čović i HDZ ne rade na najkorektniji način, svakako ne daje za pravo da se uzurpira njihovo političko predstavljanje od strane čovjeka koji se predstavlja kao predstavnik "građanskog koncepta", dakle Željka Komšića.

Ne, ne brani se "građanski koncept" tako što se, zbog sujete, sruši koherentna socijaldemokratska opcija, pa iz nje formira još 1-2 partije čije postojanje, i nemogućnost međusobnog dogovora, naprave put za opetovane pobjede populističkih stranaka (koje same sebe zovu nacionalnim). 

Također, ne gradi se niti se brani ideja "socijaldemokratije" tako što se dva puta dobiju izbori na "zaklinjanju" da se neće sa SDA i HDZ a, potom, uđe s njima u koalicione odnose iz "patriotskih razloga".

Nije baš ni patriotski čovjeka koji je u martu 1992.godine bio u uniformi JNA, vršio pretrese vozila i građana Sarajeva, govorio tečnijom ekavicom od Milutina Kukanjca (govorimo o Sifetu Podžiću), glasao za Nikolu Poplašena, predlagati u Dom naroda Parlamenta BiH i, kako se sada najavljuje, ministra odbrane BiH. 

Naravno da nije ni ljudski, pronaći Antu Popovića, da bude reda radi kandidat DF-a za "hrvatskog člana Predsjedništva BIH", kako bi se omogućila pobjeda Draganu Čoviću (što je otvorilo put ulasku u vlast) da bi, potom, tog istu Antu Popovića ostavili na cjedilu pa je u medijima zavapio da ga niko iz Komšićeve stranke nije ni nazvao nakon izbora u kojem su Popovića ponudili kao "maškaru" za fingiranje učešća u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Aferima na strani Komšića o zloupotrebi "građanstva" je mnogo, jednako kao što je pregršt dokaza o zloupotrebi "hrvatstva" od strane Čovića. Čini se, zapravo, da se Čović bori za politički prostor u kojem bi mogao da ogradi građane (i prebroji im glasove po sopstvenoj volji kao što se danas radi u cijeloj BiH) koji bi uvijek njemu ili njegovom kandidatu omogućili ulazak u Predsjedništvo BiH.

Dakle, Čović traži ono što Komšić već ima, a Komšić za vrijeme svog, evo sada trećeg mandata u Predsjedništvu BiH, nije koncept tzv. "građanske vizije" BiH proširio dalje od sarajevskih kafana u kojima najčešće boravi., jer Komšić je, ne zaboravimo, srušio cjelovitu socijaldemokratsku partiju, dakle napao građanski koncept u sred Sarajeva, pa kako bi ga onda proširio, recimo, na Kiseljak ili Vitez.

Građani BiH ne razumiju svoju poziciju u etničkom ustavu naše države pa se, s toga, ponašaju navijački nanoseći, na kraju, štetu samo samima sebi i svom iole normalnom životu. Dejton je ukinuo građansku državu i formirao je na etničkim osnovama i to će, dok je ovakve BiH, uvijek generisati male i velike ratove, male i velike probleme, male i velike čoviće i komšiće, ali i njihove navijače koji ne razumiju da ovo nije ona BiH, i da ovo nije ono vrijeme.

Dok građani BiH ne shvate gdje žive i ne pronađu sat-dva da pročitaju ustav zemlje u kojoj životare, do tada će biti žrtve zahtijeva. Čovića i Komšića, od kojih nijedan nije realan ali obojica imaju sreću jer imaju nerealne birače pa se s njima, ipak, lakše ulazi u razna predstavnička tijela - a onda, "vidjet ćemo, moj Senade", "žurno ćemo to vidjeti"...

R.K/BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA