'Okus Francuske' u bh. restoranima: Večere koje slave francusko kulinarstvo

Događaji u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci

'Okus Francuske' u bh. restoranima: Večere koje slave francusko kulinarstvo

20.03.2018 - 13:25
Društvo

Prvih dana proljeća Francuska organizuje četvrto izdanje događaja ''Goût de France'' (Okus Francuske), na inicijativu francuskog Ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alaina Ducassea. Širom svijeta sutra će biti organizovane večere u cilju slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti: zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitete namirnica. 

Više od 3.000 glavnih kuhara i restorana trebali bi učestvovati u tom događaju s vlastitim jelovnicima inspirisanim francuskom gastronomijom.

Ove godine, četiri restorana iz Sarajeva ponudit će svoje jelovnike inspirisane francuskom i bh. kuhinjom: Plava Prizma - hotel Radon, "4 Sobe gospođe Safije", "Druga Kuća" i "Klub Slovenaca".

Jelovnici se sastoje od obogaćenog aperitiva, predjela, jednog ili dva glavna jela, plate sireva, deserta i francuskih vina i šampanjca. Tokom cijelog dana, i pekara "Mrvica" će, na obje svoje adrese (Paromlinska i Stari grad), imati u ponudi francuski jelovnik.

Večere "Okus Francuske" će biti održano i u Mostaru u četvrtak, 22. marta (restoran "Romanca") i Banjoj Luci, u četvrtak 29. marta u restoranu "Monogram".

Sve informacije u vezi s ovim događajem i i jelovnicima restorana dostupne su na stranici ba.ambafrance.org/okus-francuske, kao i na facebook stranici Francuske ambasade u BiH.

Izvor: 
BNN.BA