Ometanje istrage i lažni iskazi: Uhapšeni i konobari "Metropolisa" u Sarajevu

Akcija "Kasa"

Ometanje istrage i lažni iskazi: Uhapšeni i konobari "Metropolisa" u Sarajevu

10.04.2019 - 12:50
Politika

U nastavku akcije "Kasa" pripadnici SIPA-e uhapsili su danas šest osoba iz restorana "Metropolis". Kako "Avaz" saznaje iz izvora bliskih istrazi, riječ je o Suadu Palić u, Edinu Migiću, Aleksi Zariću, Mirnesu Jelačiću, Ameli Ahmetspahić i Emiri Sofić. Uhapšeni su zbog sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

Riječ je nastavku akcije od prije mjesec, kada su pohapšeni sarajevski ugostitelji. Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, pripadnici te policijske agencije izvršili su prošlog mjeseca pretrese na 30 lokacija na području KS.

Među osobama koje su tada uhapšene bili su uglavnom vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi koje su se bavile servisiranjem fiskalnih kasa, a koji se sumnjiče za poreznu utaju, zloupotrebu položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Osumnjičeni se terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba