Opasni koraci: SAD šalje 10.000 vojnika u blizini Irana

Rat u najavi?

Opasni koraci: SAD šalje 10.000 vojnika u blizini Irana

23.05.2019 - 17:52
Politika

Pentagon će predočiti u četvrtak plan Beloj kući o slanju 10 hiljada vojnika na Bliski istok u cilju jačanja odbrane protiv potencijalne pretnje iz Irana, kazali su američki zvaničnici za Asošiejted pres (AP). Oni ističu da još nije donijeta konačna odluka, kao i da li će Bela kuća odobriti slanje svih 10 hiljada vojnika ili samo dio.

Ovi zvaničnici ističu da cilj slanja dodatnih trupa nije reakcija na novu prijetnju, već jačanja bezbjednosti u regionu. Oni naglašavaju da je reč o odbrambenim snagama i da se razmatra angažovanje dodatnih raketa Patriot, brodova i opreme za nadzor namjera Irana.

Svako razmeštanje novih snaga na Bliskom istoku nagovjestilo bi promenu pozicije predsednika SAD Donalda Trampa, koji je ranije u više navrata naglašavao potreu smanjivanja prisustva američkih trupa u ovom region.

Američki zvaničnici nisu objelodanili previše detalja o mogućim iranskim pretnjama, ali su istakli da su one u početku uključivale ukrcavanje raketa na manje brodove. Po njihovim riječima, rakete su ove sedmice istovarene sa brodova u blizini iranske obale, ali su nastavljene druge pomorske prijetnje, kažu izvori AP-a.

Slanje dodatnih trupa bi pokrenulo novu debatu u Kongresu. Tokom susreta sa kongresmenima u utorak, Pompeo i vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan (Patrick Shanahan) su rekli da SAD ne žele rat sa Iranom i da žele da smanje tenzije.

Oni su precizirali da je cilj Vašingtona da odvrati a ne da isprovocira Iran, koga optužuju da ugrožava američke interese na Bliskom istoku. Šenahan je kazao novinarima nakon ovog susreta: “Najviše smo fokusirani na spriječavanje Irana da napravi pogrešnu procjenu”.

Međutim, mnogi u Kongresu su skeptični prema pristupu Trampove administracije Iranu, postavljajući pitanje da li reaguje na nove iranske prijetnje ili zaoštrava situaciju koja može dovesti do rata, prenosi AP.

Izvor: 
BNN.BA/RSE/AP