Općinsko vijeće Donji Vakuf o mogućem srečaju u preduzeću "Čistoća"

Donji Vakuf

Općinsko vijeće Donji Vakuf o mogućem srečaju u preduzeću "Čistoća"

05.08.2015 - 15:46
BiH

Općinsko vijeće Donjeg Vakufa održalo je tematsku sjednicu, na kojoj je analizirano trenutno stanje u JKUP "Čistoća“ u tome gradu.

Rukovodstvo "Čistoće“ obratilo se, naime, dopisom u kojem od osnivača zahtjeva da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, razmotri nastalu situaciju u ovom preduzeću, uzrokovanu nemogućnošću izmirenja dospjelih obaveza i blokiranih žiro računa od Porezne uprave Novi Travnik. 

U informaciji o stanju u JKUP "Čistoća“ koja se našla pred vijećnicima navodi se, između ostalog, da su pravosnažno rješenje Porezne uprave od 29. maja ove godine kojim se od "Čistoće“ traži da izmiri obavezu od 130.999 KM, i nalog za plaćanje poreznih obaveza Porezne ispostave Donji Vakuf od 25. juna u iznosu od oko 88.800 KM, stavke koje najviše opterećuju rad ovog preduzeća. 

Navedeno je, također, da je trenutno stanje u firmi posljedica naslijeđenog duga po osnovu neuplaćenih doprinosa, neadekvatne cijene komunalnih usluga, potraživanja preduzeća čija naplata nije u željenom procentu, zastarjelog voznog parka koji zahtjeva stalna ulaganja, troškova održavanja gradske deponije, i nezadovoljavajućeg mjesečnog priliva redovnih sredstava po osnovu obavljanja osnovne djelatnosti. 

-Situacija u preduzeću postaje sve kritičnija, obaveze koje pristižu preduzeće ne može pratiti, a postoji bojazan da bi se postojeći dug do kraja septembra mogao akumulirati na dodatnih oko 100.000 KM. Stav Uprave preduzeća je da bi odluka o stečajnom postupku bila najbolje rješenje za preduzeće, jer bi se na taj način ono rasteretilo obaveza koje prijete da ga uguše. Preostali dug preduzeća ne bi predstavljao problem za njegovo buduće funkcioniranje - kazao je v.d. direktora "Čistoće“ Nahid Šarić.
 
Na kraju diskusije predloženo je da se podrži stav kojim stečajni postupak predstavlja moguće rješenje problema u JKUP "Čistoća“, a da nadležni organ ovog preduzeća, u skladu s aktuelnim zakonskim propisima, podnese prijedlog za otvaranje tog procesa. 

Za praćenje zakonitosti otvaranja i provođenja stečajnog postupka bili bi zaduženi načelnik Donjeg Vakufa i resorna općinska služba. 

Iako se u momentima činilo da bi ovi zaključci mogli biti usvojeni natpolovičnom većinom glasova to se, ipak, nije desilo, budući da su od potrebnih jedanaest dobili deset glasova. 

Ostalih osam vijećnika, od ukupno osamnaest koliko ih je prisustvovalo sjednici, bili su "suzdržani“. 

Izvor: 
Fena