Opozicija u Crnoj Gori i SPC otkazale proslave zbog rizika od nasilja

Crna Gora

Opozicija u Crnoj Gori i SPC otkazale proslave zbog rizika od nasilja

01.09.2020 - 16:09
Region

Uprava crnogorske policije je identifikovala najmanje jedanaest događaja sa elementima nasilja u noći slavlja izborne pobjede tri opozicione koalicije. Zbog toga su lideri opozicionih izbornih lista odustali od daljih proslava pobjede i pozvali svoje pristalice da ne izlaze na ulice. Apelu se pridružila i Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je takođe apelovala da narednih dana ne bude okupljanja građana.

U saopštenju Uprave policije se navodi da su zabilježeni incidenti u Budvi, Nikšiću, Herceg Novom, Podgorici, Pljevljima i Baru.

Tokom proslave izborne pobjede, policija je konstatovala: napade na policajce, uvrede po nacionalnoj osnovi, fizičke napade na druga lica, oštećenje vozila, upade u ugostiteljske objekte, masovne tuče. Policija je identifikovala više počinilaca, među kojima su i lica koja su u Pljevljima, na sjeveru Crne Gore, napali jednu osobu bošnjačke nacionalnosti tokom proslave opozicione izborne pobjede.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je naložilo policiji da prikupi podatke o incidentu po prijavi Pljevljaka E.P. koji tvrdi da je njega i njegovog oca napala grupa mladića koja je proslavljala pobjedu opozicije na parlamentarnim izborima.

Istim povodom se oglasila i Bošnjačka stranka koja snažno je osudila napad na pripadnike bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima, kao i uništavanje imovine i prijetnje koje se upućuju pripadnicima bošnjačko-muslimanskog naroda u ovom gradu.

Srpska pravoslavna crkva, iz čijih hramova su prethodnih večeri započinjala slavlja opozicionih partija, apelovala je da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih okupljanja, te da politička promjena ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti.

Podsjećajući da crkva ne organizuje na okupljanja niti na litije, Episkopski savjet je konstatovao da ovakve vrste okupljanja nose „potencijal nasilja svojstvenog prethodnoj vlasti“.

Navedeni incidenti su bili povod da nosioci tri opozicione liste apeluju na svoje pristalice da se uzdrže od daljih proslava. Oni su osudili incidente i iznnijeli sumnju da iza pojedinih incidenata stoje pristalice dojučerašnje crnogorske vlasti ili tajne službe.

Dritan Abazović, lider izborne liste „Crno na bijelo“, tim je povodom sazvao pres konferenciju na kojoj je apelovao: "Prestanite to da radite".

„Nema nikakve potrebe za tim. Znam da je euforija, znam da su neki ljudi predugo čekali na promjene, ali sada je momenat da promijenimo stvari na bolje. Građani ni jedne vjerske, nacionalne ili etničke orjentacije ne smiju da imaju osjećaaj poraženosti. Građani su pobijedili i nemote da svojim neodgovornim ponašanjem ili ubačenim elementima ugrožavamo pobjedu. Ko uprkos ovim apelima i dalje bude to radio, direktno radi na tome da sačuva režim koji je pao na izborima“, rekao je Abazović..

Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su uputili poziv svom članstvu i pristalicama da završe sa slavljem.

„Imali smo pravo da proslavimo, ali ovog trenutka se ovog trenutka ta priča završava. Bilo kakvo slavlje i bilo kakav pokušaj ugrožavanja međunacionalnog sklada predstavlja direktnu pomoć Demokratskoj partiji socijalista i mi to ne podržavamo“, saopštili su Mandić i Knežević na vanrednom presu.

Izvor: 
BNN.BA/RSE