Orić uhapšen kao srbijansko-ruski odgovor na britansku rezoluciju!

Britanska rezolucija i srbijanski odgovor

Orić uhapšen kao srbijansko-ruski odgovor na britansku rezoluciju!

16.06.2015 - 08:08
Politika

Naime predloženom Rezolucijom o Srebrenici koja bi uskoro trebala biti usvojena na globalnom nivou, istina o genocidu u Srebrenici ulazi u svjetsku historiju koja će definitivno opterećivati Srbiju. Upravo zbog toga Srbija je pokrenula obavještajno - pravnu operaciju hapšenja Nasera Orića kako bi umanjila značaj Rezolucije.

Gotovo je sasvim sigurno da Srbiji u ovoj pravno - diplomatskoj operaciji spriječavanja efekata Rezolucije o Srebrenici na globalnom nivou pomaže i diplomatija, odnosno obavještajni sektor Rusije kako bi pokušali relativizirati Rezoluciju zapadnih sila sa jedne, odnosno umanjiti istinu o genocidu u Srebrenici sa druge strane. 

S tim u vezi treba posmatrati vrlo čudne okolnosti pod kojima je Orić uhapšen, odnosno po potjernici koja je, zapravo, izbrisana iz Interpolove baze. Također da je u slučaju Orić obavještajna zajednica Srbije ima svoju vrlo značajnu rolu, govori i činjenica da je Orić uhapšen tek na trećoj granici koju je prelazio (prethodno je sasvim normalno prešao granice dvije zemlje EU - Hrvatske i Slovenije). Očito je da su srbijanske obavještajne službe pratile i prisluškivale Orića te spremale njegovo hapšenje na prvoj granici, odnosno u prvoj državi u kojoj su imali jake dipomatske veze da to mogu uraditi. 

Predmet Orić očito je puno više od pukog ekstradicionog pravnog slučaja. Ovdje se prelamaju interesi zapadnih sila i Rusije, odnosno manjih zemalja koji su na prvo odnosno na drugoj strani ove priče. Rezolucija o Srebrenici koju je podnijela Velika Britanija, a prihvatile sve svjetske velesile, očito je šamar Rusiji i Srbiji koji oni pokušavaju da spriječe. Također ovom Rezolucijom se, na neki način, opravdava i nezavisnost Kosova jer svjetske sile preko žrtava genocida u Sr biće vrlebrenici, zapravo, sebi daju opravdanje zašto su podržali nezavisnost Kosova. 

Iz svih ovih razloga predmet Nasera Orića biće vrlo kompleksan i težak te nije za očekivati njegovo brzo rješavanje s obrizom na silnice koji pritišću sa jedne, odnosno sa druge strane. 

Izvor: 
Redakcija BNN