Oručević: Bakiru je stranka važnija od države, izbori za Mostar su dobri, Statut će biti upitan

Bivši gradonačelnik Mostara

Oručević: Bakiru je stranka važnija od države, izbori za Mostar su dobri, Statut će biti upitan

20.06.2020 - 06:59
Politika

Nekadašnji gradonačelnik Mostara, Safet Oručević, dao je opsežan intervju za Face TV u kojem je govorio o politici u Mostaru, potezima SDA i HDZ-a, te budućnosti dogovora koje su ove dvije stranke postigle vezano za Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH.

Oručević je istakao da je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, postigao dobar dogovor po pitanju održavanja izbora u Mostaru, te dodao da bi usvajanje dogovorenog Statuta Grada Mostara moglo propasti jer dvotrećinsku većinu, u Gradskom vijeću Mostara, SDA i HDZ nikada nisu imali. Potcrtao je da je u Mostaru ključno da ostale stranke, SDP, SBB, BPS, DF...naprave zajednički blok i zajednički nastupe kako bi stvorili protivtežu koaliciji SDA i HDZ-a.

Smatra da je bila velika politička greška kada je SDA, u dva mandata, kao pobjednička stranka u Mostaru, na osnovu dogovora SDA i HDZ-a, vlast u ruke predala Ljubi Bešliću i HDZ-u. Posebno se osvrnuo, kritički, na rad čelništva SDA Mostar, ističući da među njima ima i jako dobrih ljudi.

Tvrdi da je imao jako dobru saradnju sa Alijom Izetbegovićem u ratu, da je sa Bakirom Izetbegovićem imao jako dobru saradnju u ratu i da poznaje Sebiju Izetbegović kao šarmantnu ženu. Dodaje da se sa SDA razišao kada je Mostar bio poplavljen a ova stranka nije željela smijeniti direktora Elektroprivrede BiH Mehu Obradovića. Već 18 godina, podsjeća Oručević, nije u politici i slobodno govori šta misli. 

 

Izvor: 
BNN.ba / FaceTV