Osman Puškar: Tuzlanski kanton ima najjači energetski potencijal

Predavanje na Univerzitetu u Tuzli

Osman Puškar: Tuzlanski kanton ima najjači energetski potencijal

10.01.2018 - 22:06
Politika

Tuzlanski kanton  njeguje dugogodišnju industrijsku tradiciju, a najkonkurentniji sektori su drvoprerađivačka, metaloprerađivačka industrija, industrija plastike i alata, hemijska  i prehrambena industrija.

Sve navedene industrijske grane pogodno su tlo za nove investicije, a kako investirati u Tuzlanski kanton pojašnjeno je u Vodiču za investitore, koji je izradila Vlada TK i  koji je danas prezentiran i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Vodič za investitore Tuzlanskog kantona dokument je  koji na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, te osobe koje rade sa investitorima, trebaju znati o ovom kantonu.

Ministar privrede TK  Osman Puškar istaknuo je da je TK energetski najjači  kanton u FBiH i da je u prošloj godini  imao oko 4,5 milijarde KM prometa u privredi, a oko 600 miliona KM  neto dobiti.

Po njegovim riječima, rezultat  ovog  ranije prezentiranog Vodiča  za investitore je dolazak 2-3 investitora iz Njemačke, riječ je o najvećim proizvođačima kreča i  nekih drugih proizvoda, tvrdeći da  je na pomolu stotinjak radnih mjesta.

 Očekuje se da će efekti spomenutog Vodiča za investitore biti vidljiviji već  za tri mjeseca.

Tuzlanski kanton je u 2016. i 2017. godini bio kanton u kojem je zabilježen najveći broj stranih investicija u BiH, tvrdi kantonalni premijer Bego Gutić.

Navodi da je od 250 miliona KM koliko je bilo investicija u 2016. godini, negdje oko 180 miliona  KM bilo  upravo u Tuzlanski kanton.

 -Vodič koji je danas promoviramo na Univerzitetu na Ekonomskom fakultetu u Tuzli je pokušaj da zajedno sa Univerzitetom pokušamo ovaj vodič učiniti dostupnim našim privrednicima - dodao je.

 Dekanesa  Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermina Smajlović smatra da ovaj projekat ima višestruki značaj za ovaj fakultet.

 -Mi na Ekonomskom fakultetu prije svega želimo da razvijamo poduzetničku svijest naših studenata i ovo je prilika da se naši studenti upoznaju o svim potencijalima za razvoj poduzetništva u Tuzlanskom kantonu, poručila je  Smajlović, dodavši da  studenti treba da budu pokretači razvoja.

Izvor: 
Fena