Osmanović: Bit će ozbiljan problem, nismo se sa SNSD-om dogovorili oko Vijeća ministara BIH

Pregovori

Osmanović: Bit će ozbiljan problem, nismo se sa SNSD-om dogovorili oko Vijeća ministara BIH

15.04.2019 - 20:04
Politika

"Nismo se dogovorili oko raspodjele ministarstava. Ne vidim razlog što bi u srijedu bila posljednja prilika za pregovore. SDA je na raspolaganju, nismo se umorili. Nismo nervozni. Spremni smo na desetine sastanaka da buduće Vijeće ministara bude što operativnije i efikasnije", rekao je Adil Osmanović iz SDA.

"Ja sam predvodio delegaciju SDA. Iznio sam jasan stav, očekujemo da budući predsjedavajući Vijeća ministara poštuje Ustav. Drugi - da iz entiteta Republika Srpska, u ukupnom sastavu Vijeća ministara imaju tri člana. Ono što je simptomatično - delegacija iz RS je došla neovlaštena da razgovara. Došli su sa zakovanim stavom da moraju imati predsjedavajućeg i tri ministarstva. Ako želite da imate predsjedavajućeg plus tri ministarstva, mi smo spremni da razgovaramo o proširenju Vijeća ministara koja su prijeko potrebna. Ministarstvo evropskih integracija i ministarstvo poljoprivrede. Rekli su da nemaju mandat da razgovaraju oko toga",ispričao je Osmanović.

"Ozbiljan problem će biti. Po prvi puta SNSD je izašao sa tezom da se ne broji predsjedavajući Vijeća ministara i sistem tri-tri-tri. Oni su tako kazali, šta bi se onda desilo. Vijeće ministara broji 10 članova. Četiri bi bila iz reda srpskog naroda, dva iz reda Bošnjaka, jedan Ostali i tri iz reda hrvatskog naroda. Plus sekretara iz hrvatskog naroda. To nije u skladu sa Ustavom. Dvije trećine iz FBiH, jedan iz RS. Tako stoji u Ustavu",pojasnio je Osmanović za N1.

On je pojasnio da je SDA stranci prioritet Ministarstvo finansija. Pojasnio je i zašto.

"U Vijeću ministara na čalu finansija nikada nije bio niko iz reda bošnjačkog naroda. Redovno su to kadrovi HDZ-a i bio je Špirić iz SNSD-a. Bilo bi nekorektno da nemamo to ministarstvo",izjavio je Osmanović.

Izvor: 
BNN.BA/N1