Ostaju BiH, Kosovo i Srbija: EU otvorila pristupne pregovore sa S.Makedonijom i Albanijom

Reforme urađaju plodom

Ostaju BiH, Kosovo i Srbija: EU otvorila pristupne pregovore sa S.Makedonijom i Albanijom

27.03.2020 - 09:04
Politika

Lideri zemalja članica Evropske unije su u četvrtak uveče, 26. marta, podržali zaključke Saveta ministara kojm se odobrava otvaranje pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ovo stoji u zajedničkoj deklaraciji nakon sastanka šefova država i vlada EU koji su imali video-konfereciju da bi raspravljali o merama u krizi zbog izbijanja korona virusa. Deklaracijom šefova država i vlada otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom sada je formalno.

U zaključima Savjeta ministara, koje je sinoć podržao i najviši evropski nivo, navodi se da se poziva Evropska komisija da bez odlaganja podnese prijedlog pregovaračkog okvira, a prva međuvladina konferencija trebalo bi da bude sazvana bez odlaganja nakon usvajanja ovog okvira.

Otvaranje pristupnih pregovora u slučaju Sjeverne Makedonije je bezuslovno i u zaključcima sa ministarskog sastanka, poziva se na početak procesa “odmah nakon usvajanja pregovaračkog okvira”.

Sa druge strane, Albanija tek treba da ispuni niz uslova pre održavanja prve međuvladine konferencija kojom se obeležava otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom postupku. Između ostalog, Albanija treba da sprovede izborne i pravosudne reforme, obezbjedi nesmetano funkcionisanje ustavnog i višeg suda, kao i transparentno finansiranje politčkih partija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) je nakon ministarskog sastanka u utorak naglasio da su obe zemlje ubrzale reforme i pokazale konkretne rezultate. Obećao je da će Evropska komisija ubrzo predstaviti pregovarački okvir “kako bi pregovori mogli početi ubrzo”.

Pozitivna odluka o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji je rezultat nove metodologije sa kojom je izašla Evropska komisija početkom februara i pozitivnih izveštaja koje je objavila Komisija gde zaključuje da su i Skoplje i Tirana napredovali u neophodnim reformama u procesu evropskih integracija. Sjeverna Makedonija čeka na otvaranje pristupnih pregovora od 2009. godine, a Albanija od 2018. U oktobru prošle godine, Francuska je blokirala pozitivnu odluku uslovljavajući je izmenom u pristupu u pregovorima o članstvu.

Izvor: 
BNN.BA/RSE