Oštra polemika na sjednici Skupštine Srbije: "Kada će osuđenom ratnom zločincu Šešelju biti oduzet mandat?"

"Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije"

Oštra polemika na sjednici Skupštine Srbije: "Kada će osuđenom ratnom zločincu Šešelju biti oduzet mandat?"

18.04.2018 - 14:52
Region

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov pitala je na sjednici Skupštine Srbije kada će lideru radikala Vojislavu Šešelju koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin, biti oduzet mandat, što je naišlo na negodovanje radikala, nakon čega je određena pauza od 15 minuta. 

Ona je predsjednicu Skupštine Srbije Maju Gojković pitala kada će biti primenjen član 88.  Zakona o izboru narodnih poslanika, u kome se navodi da poslaniku prestaje mandat prije vremena ako je sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju najmanje od šest mjeseci.

"Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srijede pravosnažnom sudskom odlukom osuđen kaznom zatvora od 10 godina. Tom čovjeku nije mjesto u Skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predastavlja građane Srbije, a da ne pričam kako je to za one ljude koji su bili žrtve njegove politke", rekla je Jerkov.  

Ona je kazala i da zna da Srpska napredna stranka (SNS) njegove zločine "ne doživljava strašno ozbiljnim", ta da su ga oni i podržavali dok je činio te zločine i dodala da je negiranje ratnih zločina "samo po sebi problematično".  

Pošto joj je dok je govorila dobacivao šef poslaničke grupe SNS i predsjednik Administrativnog odbora Asleksandar Martinović ona ga je "zamolila" da "simpatije" prema Šešelju sačuva za vrijeme kada se možda vrati u stranku kod njega i da joj sada ne dobacuje.  

Ona je pitala i da li će biti zaštićeni poslanici DS kojima je Šešelj prijetio da će "razbiti noseve" svakom ko kaže da je ratni zločinac. 

"Mi iz DS kažemo da je ratni zločinac i evo može da krene od mene da počne", rekla je Jerkov, dok su u sali su bili poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), ali ne i lider radikala koji je otišao ubrzo pošto je na početku rada govorio na sjednici.  

Također, nakon svog izlaganja Jerkov je na svom Twitter nalogu objavila post na kojem se vide jasne uvrede upućene zastupnici. 

Foto: Twitter / screenshot 

Podsjećamo, Međunarodni sud u Haagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjena progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Presudom je konstatovano da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Haagu bio od 2003. do 2014. godine. Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji od novembra 2014. 

Izvor: 
BNN.BA