Otkazani svi letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu

Zbog guste magle i smoga

Otkazani svi letovi sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu

08.12.2019 - 17:52
Politika

Svi letovi iz Istanbula i Berlina nisu sletjeli u Sarajevo, a pored toga je otkazano i slijetanje letova iz Budimpešte, Minhena, Beograda, Beča, Riyada i Zagreba, navodi na stranici aerodroma u Sarajevu. 

 

Sarajevo, smog

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo danas predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu „Upozorenje“ u svim zonama iz pomenutog Plana.

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode „Uzbuna“ - 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje pomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode „Upozorenje“.

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, sa padavinama i slabim vjetrom.

Sarajevo je ovog vikenda bilo među deset najzagađenijih gradova svijeta, prema podacima stranice Air Visual.

Izvor: 
BNN.ba / N1