Ovo je budući saziv Vijeća ministara BiH: Tegeltija, Radončić, Turković, Podžić, Košarac...

Mandat 2019-2022

Ovo je budući saziv Vijeća ministara BiH: Tegeltija, Radončić, Turković, Podžić, Košarac...

16.12.2019 - 20:47
Politika

Nakon odluka stranaka o prijedlozima za ministre u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, mandatar Zoran Tegeltija sutra bi trebao da pošalje imena kandidata na provjere u Centralnu izbornu komisiju, te Agenciju za istrage i zaštitu. Time bi bila izvjesnija mogućnost da nova državna vlast bude izabrana do kraja 2019.godine, a mogući termin kada bi Tegeltijin kabinet mogao biti kompletiran je 23. decembar.

Jedina nedoumica jeste mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice. Sukob unutar DNS-a oko imena, te dvojbu između Draška Aćimovića i Mlađana Božovića, riješiće SNSD, a obrisi odluke već se naziru.

Na večeras održanom sastanku, kojem je prisustvovao i lider SNSD-a Milorad Dodik, te predstavnici DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske, jedino je Dragutin Rodić (DNS) bio za kandidata Draška Aćimovića.

Većina koalicionih partnera, podršku je dala Mlađenu Božoviću, koji je prijedlog poslanika DNS-a u PDPS BiH Nenada Nešića. Iz vrha DNS-a nema pojašnjenja o raskolu u stranci, a lider Marko Pavić ne odgovara na novinarske pozive.

Podsjećamo, pored predsjedavajućeg SNSD će imati još dva ministra u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Vojin Mitrović na poziciji ministra transporta i komunikacija BiH, dok bi Staši Košaracu trebalo pripasti mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

HDZ BiH predložila je dva ministra iz prošlog saziva na istim pozicijama - Vjekoslava Bevandu za ministra finansija, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH te novo lice Ankicu Gudeljević za ministricu civilnih poslova BiH

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ponovo je predložen za ministra sigurnosti BiH i jedini je lider stranke koji je ujedno i ministar. Sifet Podžić iz DF-a kandidat je za ministra odbrane BiH, dok SDA dobija samo jednu ministarsku poziciju - Bisera Turković kandidatkinja je za ministricu vanjskih poslova BiH.

Izvor: 
BNN.BA/N1