Ovogodišnja turistička sezona u Tunelu D-B bolja nego 2017.

Sve veći broj posjetilaca u sarajevskom ratnom tunelu

Ovogodišnja turistička sezona u Tunelu D-B bolja nego 2017.

17.07.2018 - 10:43
BiH

U Spomeničkom kompleksu Tunel D-B ove godine nadaju se uspješnijoj turističkog sezoni nego što je to bilo prošle godine. - Iako ove godine još nema tačnih podataka o broju posjete Spomeničkom kompleksu ratni tunel D-B, prema već nekim prvim brojkama u jeku turističke sezone, može se reći da je sezona bolja nego prošle godine, odnosno bilježimo veći broj posjetilaca - kazala je stručna savjetnica i kustosica Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, Belma Ćuzović.

Spomenički kompleks ratni tunel D-B u 2017. godini posjetilo je oko 130.000 posjetioca.

- Tunel D-B, osim domaćih, posjećuju i turisti iz regije, Hrvatske i Slovenije, a veliki je broj posjetilaca iz Turske, ali i iz cijelog svijeta - kazala je Ćuzović.

Turisti mogu koristi i uslugu besplatnog audio-vodiča na šest jezika: bosanski, engleski, španski, talijanski, arapski i turski. Osim toga, postoji i video vodič za gluhe i nagluhe osobe, te vodič na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne osobe.

- Ove godine prezentovat ćemo i audio vodič na njemačkom jeziku - najavila je Ćuzović.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od prokopavanja tunela, 31. jula bit će pripremljen poseban program za obilježavanje te godišnjice.

Na taj dan bit će upriličen prigodan program na dvije lokacije, ujutro na Spomeničkom kompleksu, a poslije podne će biti organiziran simpozij u prostorijama Fonda memorijala na Kovačima.

Izvor: 
BNN.BA/FENA