Pada li nakon Erdogana u Turskoj i Izetbegović u Bosni!?

Analiza BNN-a

Pada li nakon Erdogana u Turskoj i Izetbegović u Bosni!?

17.06.2015 - 09:05
Politika

S obzirom da je svoju političku snagu predsjednik SDA Bakir Izetbegović vrlo često bazirao na podršci turskog predsjednika i doskorašnjeg lidera AKP Redžepa Tajipa Erdoana, dogodilo se da pad snage i gubitak vlasti AKP i Erdoana u Turskoj prati i politički pad Izetbegovića u Bosni i Hercegovini i vjerovatan gubitak vlasti

Iako su SDA u BiH, kao i AKP u Turskoj, osvojili najveći broj mandata u parlamentarnim klupama objema strankama događa im se gotovo isti scenarij - gube vlast jer ne mogu sastaviti parlamentarne većine te se ostale parlamentarne stranke okreću jedna drugoj kako bi napravili vlade bez uplitanja SDA u BiH odnosno AKP u Turskoj. Kao vodeći razlog ovakvog ponašanja ističe se bahatost i korupcijsko djelovanje u vladanju SDA u BiH odnosno AKP u Turskoj.

Već godinama SDA je svoje političko djelovanje, kao i finansijsku podršku, bazirala na asistenciji i pomoći Erdoanove AKP uz pomoć koje su, nema dileme, lakše dobijali izbore u BiH s obzirom na resurse i kapacitete koje im je AKP izdašno pružala. Današnji predsjendik SDA Bakir Izetbegović je svoju političku sudbinu stavio u ruke turskog predsjednika stavljajući mu se na raspolaganje u toku izborne kampanje, i obrnuto, te je svoj politički kurs ali i opstanak vezao za turskog predsjednika kako u očima građana biH tako i u očima zapadnih diplomata.

AKP je, posredstvom nekolicine fondova i "nevladinih organizacija", upumpala u BiH stotine miliona KM koje su date na raspolaganje isključivo kadrovima SDA koji su ovaj novac dalje distribuirali stranački odanim kadrovima čime se stvarao zatovreni krug SDA i AKP koji sada puca linijom od Bosfora do Sarajeva. Odnos između Izetbegovića i Erdoana je do te mjere bio privatan da je Turska čak obnovila rodnu kuću Alije Izetbegovića umjesto da to, kao što je običaj u BiH, urade potomci onoga koga više nema među živima.

Vlast SDA u BiH obilježili su i obilježavaju skandali koji imaju širok dijapazon od neriješenih političkih ubistava, zaleđenih istraga i suđenja za ratne zločine protiv istaknutih perjanica SDA (Selmo Cikotić, Dževad Mlaćo, Salko Gušić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić, Zaulfikar Ališpago, Enver Mujezinović...) do korupcijskih skandala u koji je umiješan sam vrh SDA. Također, ova stranka je od državne napravila privatnu policiju i istražne organe pa se događa da se u BiH progone oni koji traže odgovore a ne oni koji bi trebali da odgovaraju za svoje nedjela. 

Sasvim je jasno da je pred BiH i Turskom vrijeme u kojem treba donijeti teške i ozbiljne odluke. Ukoliko dođe do pada SDA u BiH odnosno AKP u Turskoj to neće biti samo puka smjena vlasti jer ako bude onda će opozicija izgubiti svoj legitimitet. Ukoliko se SDA u BiH ukloni iz vlasti biće potrebne ogromne, korjenite reforme jer je korupcijsko - stranački sistem duboko utkan u državne strukture i faktički danas služi stranci a ne državi, odanim ljudima a ne narodu. 

Izvor: 
Redakcija / BNN