Pahor i Šarec u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora

Iako se očekivao drugačiji rezultat

Pahor i Šarec u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora

23.10.2017 - 08:56
Region

Najviše glasova na predsjedničkim izborima koji su u nedjelju održani u Sloveniji dobili su sadašnji predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.

Iako se očekivalo kako bi aktualni predsjednik mogao do izborne pobjede već u prvom krugu, to se nije dogodilo pa će za konačnu odluku biti potreban drugi krug izbora koji će se održati 12. studenoga.

Prema neslužbenim podacima, nakon prebrojnih 99 posto listića, Pahor je dobio 47,10 posto, a Marjan Šarec 24,95 posto glasova.Treće mjesto nas nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji dobila je Romana Tomc, slovenska eurozastupnica koja je dobila potporu 13,73 posto birača, a kandidirala ju je Slovenska demokratska stranka (SDS).

Predsjednik te stranke Janez Janša kazao je za TV Slovenija da njen rezultat smatra uspjehom s obzirom na veliku medijsku premoć koju su dobivala prva dva kandidata.Upitan hoće li njegova stranka u drugom krugu potporu dati Pahoru ili Šarecu, Janša je kazao da je u demokraciji teško reći biračima da ne izađu na izbore, ali da između Pahora i Šareca i njihovih stajališta zapravo i ne vidi neku razliku, prenosi Hina.

Na nedjeljne je izbore prema podacima državnog izbornog povjerenstva izašlo 43,47 posto birača.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni krajem mjeseca, nakon što se izbornom materijalu priključe glasovi pristigli poštom iz inozemstva, no oni više ne mogu promijeniti izborni rezultat.

Izvor: 
Fena