Papa boravio u posjeti Samostanu svetog križa u Kovačićima

Ranije boravio u Katedrali Srca Isusova

Papa boravio u posjeti Samostanu svetog križa u Kovačićima

06.06.2015 - 18:28
BiH

Poglavar Vatikana papa Franjo stigao je u posjetu Samostanu svetog križa u Kovačićima, poznat i kao Franjevački međunarodni studentski centar gdje je i sjedište uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tu će se Papa susresti s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV), a u centar je došao s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Susretu ne prisustvuju predstavnici svih religijskih zajednica u BiH, kojih ima više od 20, jer će se Papa susresti s poglavarima četiriju najvećih religijskih zajednica - katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom. 

Sveti otac će i na ovom mjestu uputiti, poglavarima i predstavnicima religijskih zajednica, poruku mira, suživota, tolerancije i praštanja da bi potaknuo i ohrabrio predstavnike religijskih zajednica na izgradnju mira, dijaloga i ekumenizma. 

Planirano je obraćanje pape, kardinala Puljića te poglavara ostalih triju vjerskih zajednica, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija. 

Papa Franjo je u Samostan Svetog križa došao nakon susreta sa svećenicima u Katedrali Srca Isusova, odakle se cijelim putem, Titovom ulicom i preko Mosta Suade i Olge, prevezao u papamobilu, u pratnji kardinala Vinka Puljića.

Obraćanje Svetog Oca

Obraćanje Svetog Oca pape Franje tijekom ekumenskog i međureligijskog susreta u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu:

"Gospodine Kardinale,
Poštovani predstavnici vjerskih zajednica,
Dragi prijatelji,

drago mi je što mogu sudjelovati na ovome susretu, koji ujedinjuje predstavnike vjerskih zajednica prisutnih u Bosni i Hercegovini. Srdačno pozdravljam svakoga od vas, kao i vaše zajednice, zahvaljujući posebno na lijepim pozdravima i mislima koje ste izrekli.

Današnji je susret znak zajedničke želje za bratskim zajedništvom i mirom. On očituje svjedočanstvo prijateljstva koje gradite već godinama i živite ga u svakodnevnom suživotu i suradnji. Vaša prisutnost ovdje već je jedna “poruka” dijaloga kojega svi tražimo i kojega se trudimo izgrađivati.

Htio bih se posebno prisjetiti 1997. godine kada je, kao plod ove želje za susretom i pomirenjem, osnovano lokalno Vijeće za međureligijski dijalog koje okuplja muslimane, židove i kršćane. Veselim se zbog uloge koju Vijeće vrši u promicanju različitih vidova dijaloga, prije svega koordinacijom zajedničkih inicijativa i susreta s državnim vlastima. Vaš je rad na ovim prostorima veoma dragocjen, a osobito u Sarajevu, raskrižju naroda i kultura, gdje je različitost, s jedne strane, veliko bogatstvo koje je omogućilo društveni, kulturni i duhovni razvoj ove zemlje, a s druge je pak strane bila motivom žalosnih podjela i krvavih ratova.

Osnivanje Vijeća za Međureligijski dijalog nije bio tek puki slučaj baš kao i druge hvalevrijedne inicijative na ekumenskom i međureligijskom polju. Sve su se one pokrenule po završetku rata, kao odgovor na nužnost pomirenja i kao potreba za obnavljanjem ratom razorenoga društva. Međureligijski je dijalog, zapravo, ovdje kao i u svakome dijelu svijeta, neophodan uvjet za mir te je kao takav obveza svih vjernika (usp. Apostolska pobudnica Radost evanđelja, 250).

Međureligijski je dijalog, osim razmatranja o velikim temama vjere, prije svega razgovor o «ljudskome životu» (cit. dj). U njemu se dijeli životna svakodnevica u svoj svojoj konkretnosti, s radostima i žalostima, naporima i nadama; njime se preuzimaju zajedničke odgovornosti; njime se ostvaruje bolja budućnost za sve. Njime se uči kako zajedno živjeti, upoznati se i prihvatiti se u svojim različitostima, slobodno, prema onomu što svatko od nas jest. U dijalogu se prepoznaje i razvija određeno duhovno zajedništvo koje ujedinjuje i pomaže promicati moralne vrijednosti, pravdu, slobodu i mir. Dijalog je, napokon, škola čovječnosti i čimbenik jedinstva koji pomaže graditi društvo utemeljeno na toleranciji i uzajamnom poštovanju.

Zbog toga se međureligijski dijalog ne može ograničiti samo na pojedince, na predstavnike -odgovorne vjerskih zajednica, nego bi se trebao proširiti koliko je više moguće na sve vjernike, uključujući različita područja građanskoga društva. U tom smislu posebnu pažnju zaslužuju mladi koji su pozvani graditi budućnost ove zemlje. Konačno, uvijek je korisno podsjetiti kako dijalog, da bi bio učinkovit i autentičan, pretpostavlja izgrađeni identitet: bez oblikovanog identiteta, dijalog je beskoristan i štetan. Ovo govorim misleći na mlade, ali to važi za sve.

Zaista cijenim sve ono što ste do sada učinili i potičem vas u vašemu nastojanju oko izgradnje mira, čiji ste prvi čuvari ovdje u Bosni i Hercegovini kao vjerski vođe, upravo vi. Jamčim vam da će Katolička Crkva nastaviti pružati svoju punu potporu i osigurati biti potpuno na raspolaganju.

Svi smo svjesni da je pred nama za prijeći još dugi put. No, ne dopustimo se obeshrabriti zbog poteškoća i nastavimo ustrajno koračati putem oprosta i pomirenja. Dok stvaramo pravedno sjećanje na prošlost, koja nas može poučiti, izbjegavajmo samosažalijevanja i uzajamna optuživanja te se prepustimo da nas Bog očisti, onaj koji nam daruje sadašnjost i budućnost: On je naša budućnost, On je krajnji izvor mira.

Ovaj grad, koji je u nedavnoj prošlosti, nažalost, postao simbol rata i razaranja, danas, sa svojom raznolikošću naroda, kultura i vjera, može iznova postati znak jedinstva, mjesto u kojemu različitost ne bi predstavljala prijetnju, nego bogatstvo i priliku za zajedničkim rastom. U svijetu koji je nažalost još uvijek razdiran sukobima, ova zemlja može postati porukom: potvrditi kako je moguće živjeti jedan pored drugoga, u različitosti, ali u zajedničkom čovjekoljublju, gradeći zajedno budućnost u bratstvu i miru.

Zahvalan sam svima vama na vašoj prisutnosti i za molitve koje dobrotom prikazujete za moju službu. S moje strane, jamčim vam da ću također moliti za vas. Neka nas sve Gospodin blagoslovi".

Posjeta Katedrali Srca Isusova

Papa Franjo, u toku današnje posjete Sarajevu, stigao je papamobilom, u pratnji kardinala Vinka Puljića, iz apostolske nuncijature u Katedrali Srca Isusova.

Papu Franju je uz muziku i pjesmu pozdravio veliki broj vjernika okupljenih duž trase, a u Ferhadiji je nakratko zaustavio papamobil kako bi pozdravio hodočasnike.

Izvor: 
Fena