Paravan za dogovor ili izgovor za opoziciju: DF ulazi u pregovore o učešću u vlasti

Razgovori ili izgovori?

Paravan za dogovor ili izgovor za opoziciju: DF ulazi u pregovore o učešću u vlasti

26.03.2019 - 13:43
Politika

DF donio je odluku da će pristupiti pregovorima, sa svim parlamentarnim strankama, o učešću u vlasti u periodu 2018-2022. Kako je već 2019.godina i kako za razgovore DF ima 8 ciljeva/uslova, iz kojih mogu proizaći još njih, barem, 88, tako je vjerovatno da će se DF-ovi razgovori pretvoriti u maraton u kojem su moguća dva scenarija: DF ulazi u pregovore kako bi pokazao da ne može učestvovati u vlasti (jer nema partnere koji će prodržati njihove principe za uspostavu vlasti), odnosno drugi scenarij je: DF ulazi u pregovore o formiranju vlasti kako bi dobio obećanja da će njihovi zahtijevi biti ispoštovani čime bi dobili izgovor da ljevičarske glasove odnesu u desničarsku koaliciju. S obzirom ko su glavni, mogući partneri DF-a za formiranje vlasti, SDA, DF i SNSD, jasno je da će ili Milorad Dodik i Dragan Čović morati odustati od svojih višedecenijskih politika (što se neće desiti) ili će DF morati odustati ili od vlasti li od javno napisanih principa.

Jučer DF nije došao na dogovoreni sastanak Bh.bloka. Implicira da više nisu ni u kakvom članstvu prema ovoj neformalnoj skupini "lijevih" stranaka iako su, samo mjesec dana ranije, iz DF-a poručili da neće ulaziti u vlast bez makar još jedne članice Bh.bloka. 

Istini za volju, nakon zajedničkog nastupa u pregovora sa SDA-om, DF je kao članica Bh.bloka prvo izjavila da će biti opozicija na svim nivoima (indirektno zaprijetila rušenjem Vlade KS koja je napravljena bez SDA), da bi, potom, korigovali svoj politički stav dodajući kako, osim u KS, nemaju nikakvu drugu obavezu prema Bh.bloku. Tako je i bilo.

Mjesec dana poslije, DF obznanjuje da, ipak, ulazi u pregovore o formiranju vlasti koji bi ih trebali, kako se realno očekuje, dovesti do pozicija u vlasti u kojoj će participirati sa nacionalnim strankama - i to istih onih protiv kojih su se "borili" tokom predizborne kampanje. To je, iako suprotno ljevičarskim političkim načelima, ipak u skladu sa preizbornom i izbornom podrškom koju je SDA pružila kandidatu DF-a za člana Predsjedništva BiH, Željku Komšiću koji, sada, vraća ogroman dug. 

Međutim, Komšić se na tom putu susreće sa dva ozbiljan problema: Kako zadovoljiti dug prema SDa-u sa jedne, odnosno kako ispasti principijelan i pobijediti politiku Dragana Čovića sa druge strane, odnosno onemugućiti izmjene Izbornog zakona BiH. Odgovor je jednostava - nikako, no Komšić će pokušati.

U skladu s tim, DF i Komšić danas su usvojili 8 zaključaka s kojima će izaći pred druge političke stranke kako bi pregovarali o formiranju vlasti. Nije baš da rezultat DF-a ima pravo na postavljanje uslova ali može biti odlična karta da se iz pregovora uvijek mogu povući. DF je svoje zahtjeve koncipirao ovako:

1. U svjetlu najavljenih izmjena ustava BIH i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šiaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BIH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

2. U kontekstu EU integracija, zalažemo se za provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i PS BIH sa ciljem aktiviranja MAP-a te članstva u NATO-u.

3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije.

4. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

5. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima.

6. Insitiramo na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opšte korupcije u bh. društvu.

7. Pažnju posvetitui rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i njihovih porodica.

8. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja.

Nakon svega, očekivati je da se kolege iz Bh.bloka, SDP i Naša stranka, neće odazvati Komšićevom pozivu za razgovore o fromiranju vlasti koji će, svakako, biti protokolarne naravi. Očekivati je da SBB, također, neće uopće razgovarati sa DF-om, baš kao ni ostale stranke jer svi ti razgovori, zapravo, paravan su za DF-ove ključne i željene pregovore 1 na 1 sa SDA-om i HDZ-om. Tamo je, oćčito, Komšić krenuo jer oni formiraju vlast.

Izvor: 
BNN.BA/Foto: Avaz