Pariz zabranio pušenje u 52 javna vrta i parka

Kazne od 38 eura za prijestupnike

Pariz zabranio pušenje u 52 javna vrta i parka

01.06.2019 - 17:48
Evropska unija

Mnogi u svijetu, kada instinktivno zamišljaju Parižane, zamišljaju ih s cigaretom u ruci, no nova pravila mogla bi pušače u Parizu učiniti nepoželjnima.

Zakon, koji je stupio na snagu jučer, zabranjuje pušenje u 52 javna pariška vrta i parka, što je 10 posto od ukupnih zelenih površina u gradu. Gradski vijećnici poručili su kako će taj potez učiniti Pariz "dobrodošlijim i prozračnijim gradom".

Prijestupnici će biti kažnjeni novčanom kaznom od 38 eura. Zabrana se ne odnosi na najveće pariške parkove, koji su omiljena odredišta u ljetnim mjesecima kada su prepuni izletnika.

Prema podacima Evropske unije, u 2014. godini Francuzi su dnevno pušili nešto više od evropskog prosjeka, no daleko više od prosjeka drugih zapadnoevropskih zemalja.

Francuske zdravstvene vlasti ranije su objavile da je broj dnevnih pušača pao za 1,6 miliona ljudi od 2016. godine te sada dnevni pušači čine 25,4 posto populacije. Međutim, broj smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem povećao se za pet posto godišnje među ženama zbog učinaka povećanja broja pušačica od 1970-ih do 90-ih godina.

Izvor: 
BNN.BA