Parlament BiH: Nisu usvojili ni dnevni red, ali plate redovno teku...

Uskoro će godinu dana od održanih i pokradenih parlamentarnih izbora u BiH

Parlament BiH: Nisu usvojili ni dnevni red, ali plate redovno teku...

14.06.2019 - 17:41
Politika

"Od ukupno 29 prisutnih, za 24, protiv tri, suzdržana dva. Postoji opća, ali ne postoji entitetka većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usuglašavanje stoga moram sa žaljenjem konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Zastupničkog doma i ide na usuglašavanje kada se za to stvore pretpostavke", izjavila je predsjedavajuća Parlamenta BiH Borjana Krišo. Dakle od zasjedanja nema ništa. Svaka strana unutar koalicije (SDA, SNSD i HDZ) blokira i uslovljava svog partnera. Kriza se kreira svjesno dok ne dođe do tačke usijanja kada će biti postignut prvobitni dogovor. 

Zastupnik Branislav Borenović zatražio je da se građanima javno kaže ko su krivci zbog kojih ne radi Parlament BiH, dok je  Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA, kazao da je taj klub spreman uzeti učešće u raspravama po predloženim tačkama iako je SDA-ovac Šemsudin Mehmedović imao pritužbi na materijal o stanju u pravosuđu.

 

- Kada god smo imali izvještaje pravosudnih institucija pred ovim domom, mi smo uvijek prema njima imali rezervu i ukazivali na probleme, ali za današnju tačku dnevnog reda, već je rečeno, nemamo relevantnih materijala i na ovaj način sazvana sjednica neće uroditi rezultatima. Čak mislim da će biti kontraproduktivno i bit će dolijevanje ulja na vatru, na probleme u pravosuđu - kazao je Predrag Kožul iz HDZ-a.

Zastupnici SNSD-a odlučili su bojkotovati današnje zasjedanje, obavijetivši zašto to čine. Blokada je odgovor na SDA-ovo blokiranje fomriranja vlasti na nivou BiH. Različiti prigovori na dnevni red, međusobno optuživanje većine zastupnika u Parlamentu BIH, bio je bilans današnje rasprave od koje su građani BiH imali finanijsku štetu. Naime zakazivanje i neodržavanje ovakve sjednice troši ogromna budžetska sredstva a Parlament BiH je jedan od najneproduktivnijih saziva postdejtonske BiH - trenutno nisu u stanju, gotovo uvijek, da usvoje niti dnevni red. Plate, sa druge strane, idu redovno i radi se o milionskim iznosima bez ikakvog smisla i rezultata. 

Izvor: 
BNN.BA