Parlament BiH: Pravosuđe je pod političkom kontrolom

U BIH se može naručiti ili zaustaviti i pravda i krivda

Parlament BiH: Pravosuđe je pod političkom kontrolom

26.06.2019 - 15:43
Politika

Parlament Bosne i Hercegovine je, kroz diskusije većine njegovih zastupnika, konstatovao da je bh.pravosuđe, kao i obavještajno-sigurnosno sistem, pod velikom ili, čak, apsolutnom političkom kontrolom. Montirane optužnice sa jedne, izbjegavanje provođenja pravde sa druge strane, estradizacija pravosudnih procesa, neobučenost pravno-policijskih kadrova doveli su do potpunog gubitka u povjerenje bh.pravosuđa. Današnja rasprava svjedočila je tome. 

Nakon brojnih kritika, iznošenja argumenata o lošem radu bh.pravosuđa, o politizaciji pravde, odnosno nedostatku profesionalnosti, predsjedavajuća Parlamenta BiH Borjana Krišto kazala je sljedeće:

- Čuli su se i pojedinačni slučajevi. Ja kao pravnica pratim normativni dio, koliko mi vrijeme dozvoljava, a i sve ostalo vezano za struku, pa sam vidjela razne optužnice koje ne bi potvrdio ni diplomirani pravnik koji je jučer završio fakultet, ali to je imalo svoj cilj, trebalo je maknuti neke ljude s pozicija. Provedene su brojne reforme, one su podrazumijevale i prijenos nadležnosti. Niko ne spori da one moraju biti neovisne i garantirati borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Međutim, sve ove zakone kreirala je međunarodna zajednica koja je imala direktan utjecaj na zakonska i kadrovska rješenja za pozicije u pravosudnim institucijama. Svi izvještaji VSTV-a su napravljeni po istom principu, nekad čak i godinu zaborave promijeniti - izjavila je Krišto.

- Treba tu nešto promijeniti, ali ne na ovakav način. Ja bih ovdje dodala i nefukcioniranje OSA-e, odnosno činjenicu da nemamo nadzora nad radom obavještajno-sigurnosnog sektora - dodala je Krišto.

Zastupnik SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, čije se ime danas nerijetko spominjalo u vezi sa iznošenjem podataka o stanju u istrazi, kazao je: 

- Ovo što je Kožul rekao, nabrajajući uvjete koje treba da steknemo, a ovo sve je u protivnom zabava za javnost,nisam siguran da je narodu zabavno, ja mislim da je narodu došlo do guše. Ako ih budemo i dalje ovako zabavljali, nastavit će se njihov jedini odgovor da bježe i odlaze...Za mene je povod da raspravljamo, percepcija i nepovjerenje građana prema pravosudnoj vlasti. Imamo analizu OSCE-a koje je katastrofalno ocijenilo njihov rad i kazalo kojim se manipulacijama služe, cjepkaju predmete da bi ostvarili normu. Analiza OSCE-a, preporuke EU... jesu li dovoljan povod, posebno sa stanovišta korupcije i kriminala, jesu li se oglasile brojne ambasade, a onda je Ružica Jukić rekla "ne mogu se oni miješati u rad pravosuđa", zaprijetila im - kazao je Mektić.

 

 

Zastupnica SBB-a Edita Đapo kazala je da su ocjene stranih dužnosnika govorile da je Tužilaštvo pod utjecajem politike i da ima previše slijepih sljedbenika SDA. Đapo je podsjetila na šokantne slučajeve hapšenja zvaničnika Hamdije Lipovače, Fahrudina Radončića, Predraga Kurteša i Damira Hadžića.

- Danas znamo da su to sve nevini ljudi, sva četvorica su uhapšena s upotrebom prekomjerne sile, došlo je do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i Konvencije o dječijim pravima u slučajevima Lipovače i Radončića. Znamo da su čak i televizijske kamere snimale njihovo hapšenje. U slučaju "Radončić", koji je uhapšen na autoputu, u isto vrijeme su pripadnici SIPA-e poslani u ''Avaz'', u kuću, u stan, gdje je sjedio njegov maloljetni sin. Zar se nije moglo sačekati da dođe neko ko će biti s tim djetetom, a ne uperiti pušku? To je stravično kršenje ljudskih prava. Tražim da se hitno izvrši obuka onih koji se bave tim poslom, kako se ne bi dešavalo da se povrijede djeca i krše ljudska prava - zaključila je Đapo.

Predrag Kožul iz HDZ-a BiH je rekao da vrlo nerado govori o ovoj temi, navodeći da kolege imaju blisku saradnju s pravosuđem, ali ne stručnu kako oni navode.

- Stojim i dalje iza prijedloga koji smo dali prošli put, da ovu tačku danas ne obrađujemo jer to nije dobro i bit će kontraproduktivno. Reforma pravosuđa je rađena kroz donacije pod direktnim nadzorom međunarodne zajednice. Kada se pravosuđe pokvarilo? Iz FBiH su jedino konzistentno protiv izvještaja VSTV-a glasali HDZ BiH i stranke iz RS. Ako ćemo razgovarati sa željom da nešto popravimo, mi trebamo imati ovdje ono što nemamo, relevantne materijale i sagovornike. Relevantni sagovornik je Vijeće ministara BIH, ali u punom legitimitetu i kapacitetu. Relevantni materijal je ne izvještaj VSTV pun statistike, nego zaključci nastali na brojnim sesijama koje se tiču pravosudne reforme, koji će biti podloga za izmjene zakona. Ova tačka danas je nastala na temelju suspektne afere s upitnim činjenicama. Mi sudimo, tužimo i presuđujemo. Je li to dobro prosudite sami. Mi smo danas kontaminirali i drugu tačku oko koje imamo šta pričati - kazao je Kožul.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović je kazao kako je reforma pravosuđa doživjela potpuni krah.

- Imam osjećaj da, iako tamo ima čestitih ljudi, najveći broj njih ne radi čestito jer ne žele da se zamjeraju pojedincima. Na slučaju ubistva Davida Dragičevića sam vidio svu besmislenost pravosuđa, jer je ukinuta tužilačka volja. To se mora promijeniti. Brojna neistražena ubistva pokazuju da se nešto ozbiljno mora mijenjati - kazao je Borenović.

Izvor: 
BNN.BA