Parlament BiH sutra o brojnim temama

Predizborna "propitivanja" otpočela

Parlament BiH sutra o brojnim temama

14.11.2017 - 21:07
Politika

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazane za sutra, poslanici bi trebali raspravljati o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija - SDA) kojom traži od Vijeće ministara BiH izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje tih aktivnosti.

Poslanici bi trebali razmatrati i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Doma naroda, koji je ranije podržao ova rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Kako navode predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, predloženim rješenjima se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

- Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. godine, kao i zadovoljavanje općeg principa demokratije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike - stoji u obrazloženju.

Izvor: 
BNN.BA