"Patriotska" koalicija: Dok se po Predsjedništvu "jure" oko zastave, SDA ušla u koaliciju sa Dodikom u PS BiH

SDA uvijek nađe način da proda svoje birače i smanje državnost BiH

"Patriotska" koalicija: Dok se po Predsjedništvu "jure" oko zastave, SDA ušla u koaliciju sa Dodikom u PS BiH

06.12.2018 - 18:21
Politika

Od 1990. do 2018.godine SDA je, svaki put, obećavala više Bosne i Hercegovine, više Bošnjaka i više prava za njih. Svaki put, nakon izborne kampanje i SDA-ovih obećanja, Bosne i Hercegovine je bilo sve manje, Bošnjaka također, a prava se danas ne dobijaju već se, zahvaljujući SDA-ovim "reformama", kupuju. Današnje ozvaničenje koalicije SDA sa "mrskim" SNSD-om i "još mržim" Miloradom Dodikom, u Parlamentu Bosne i Hercegovine, nije novost, već kontinuitet, Nakon što su Dodiku i Draganu Čoviću predali u ruke mehanizam koordinacije, finansijske tokove i kontrolu nad državnim zakonodavstvom ostalo je, još, da Čoviću predaju Treći entitet (kroz formu "izmjena" Izbornog zakona jer upravo to je, sigurno, bio glavni razlog zašto su SDA-ove, HDZ-ove i SNSD-ove ruke, danas, bile zajedno. Čović je, naime, jasno kazao: njiihov (HDZ-ov) partner bit će one stranke koje podrže izmjene Izbornog zakona po željli Čovića. Danas je jasno da je na to pristala SDA.

Predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, jasno je rekao da će njihov partner u vlasti biti onaj "tko" odluči da podrži njihove zahtijeve za izmjenom Izbornog zakona BiH. Izmjene "po Čoviću" znače da se obezbjedi izborna jedinica odakle bi, "legitimni Hrvati" birali još "legitimnijeg hrvatskog člana Predsjednoštva BiH" - recimo njega lično.

Nadalje, te izmjene znače drugačiji način izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH što bi, opet, dugoročno obezbjedilo HDZ-u da, dok je ovakve Bosne i Hercegovine, imaju kontrolni paket svih zakonskih tokova na državnom nivou - baš onako kako je SDa, jučer, isporučila Miloradu Dodiku.

Današnje zajedničko glasanje SDA, HDZ-a i SNSD-a, za izbor rukovodstva Parlamenta BiH, nije ništa drugo do ozvaničenje četverogodišnje koalicije u kojoj će SDA kao i do sada, bili politička filijala "Bošnjaka" koja, na najbolji mogući način, ispunjava želje Dodika i Čovića, odnosno Bobana i Karadžića jer, ono što danas traže i govore predsjednici HDZ-a i SNSD-a, nije ništa drugo nego preslik govora njihov političkih uzora iz devedesetih godina.

Zašto je SDA odlučćila izdati državu i bošnjački narod pa Dodiku dati kontrolni paket u Parlamentu BiH, a Čoviću, u budućnosti, vjerovatno, novi Izborni zakon BiH, odnosno poluvidljivi Treći etnitet!?

Zato što su ova i naredne godina ključna za Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Njegova potreba da uvijek i samo on, ili njegovi članovi porodice, budu na vlasti, odvela ga je u najveću izbornu krađu gotovo svih probosanskih stranaka u Federaciji BiH, koja se ikada dogodila. Naime, Izetbegović je trebao "veliki rezultat" da bi imao adut da ostane na čelu SDA pa je, s toga, upotrijebio sve pljačkaške resurse SDA da bi to i sproveo u djelo.

Dalji Izetbegovićev cilj, a da bi ostao na čelu SDA - poziciji koja mu obezbjeđuje ostanak na vlasti i sigurnost sa jedne, odnosno progorn neistomišljenika sa druge strane, jeste ulazak SDA u vlast kako bi zadovoljio one koji za njega trebaju glasati na predstojećem kongresu SDA.

Izetbegović je shvatio da nijedna federalna stranka s njim ne želi praviti koaliciju. S toga se okrenuo starom savezu, Dodiku i Čoviću kojima je, ekspresno, isporučio sve ono što je ovaj dvojac tražio samo kako bi IZetbegović ostao na vlasti u SDA-u i, pomalo, na državnom nivou.

Tako se dogodilo da iz straha za svoju situaciju (ako bi ostao bez vlasti) sa jedne, ali i iz potrebe da uvijek bude na vlasti sa druge strane, Izetbegović je odlučio da na kocku stavi državu i pokloni je Dodiku i Čoviću. Nije to ništa novo u politici SDA.

Nije li, na kraju, ova stranka dobila cijelu državu i cijeli narod, bšnjački, na povjerenje, a vratili su, od oboje, po jednu trećinu. Ostalo je propalo, nestalo, uništeno "mudrom politikom SDA", onom istom koja je prije svega nekoliko mjeseci uništila tužbu BiH protiv Srbije za agresiju. "Slučajno". - naravno da ne. SDA uvijek naplati stradanje sopstvenog naroda, baš kao i danas.

Naravno, da bi SDA i SNSD, uz Čovića, proveli sistematsko smanjivanje državnosti BiH, bilo je potrebno, prethodno, stvoriti igrokaz oko kojeg će zabaviti svoje slijepe, kupljene ali i neuke birače koji su, dok se Dodik i Džaferović "jure" oko zastave po Predsjedništvu BiH, "previdili" da se SDA, SNSD i HDZ odlično slažu u svemu što je ovim strankama, i njihovim vlasnicima, od suštinskog interesa. Zastavu će, svakako, ostaviti narodu da se zabavlja.

Izvor: 
BNN.BA