Pendeš: ANP se zloupotrebljava da se ne dobije novo Vijeće ministara BiH

ANP nije pitanje Predsjedništva već Vijeća ministara BiH, tvrdi min istrica odbrane BiH

Pendeš: ANP se zloupotrebljava da se ne dobije novo Vijeće ministara BiH

23.08.2019 - 11:37
Politika

- Nama taj sporazum treba, nama novo Vijeće ministara BiH treba kako bi novo Vijeće ministara BiH preuzelo obavezu vođenja reformi. Smatram i mislim da ponekad, možda se taj ANP namjerno zloupotrebljava kako se ne bi preuzele obaveze po pitanju reformi koje se trebaju poduzeti kada je u pitanju naš evropski put. Jer, ako uporedite reformske procese u smislu implementacije i ono što je predvidio ANP, oni nisu ništa drugo nego reformski procesi koje treba preuzeti BiH na putu ka Evropskoj uniji - kaže ministrica odbrane BiH Marina Pendeš. 

- Kada govorimo o ovosedmičnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tački dnevnog reda koja se odnosi na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH za NATO, stanje je jasno. Po mom mišljenju, ona nije ni trebala biti kao tačka dnevnog reda na Predsjedništvu BiH - tvrdi ministrica Pendeš i zaključuje:

- Otad na Vijeću ministara BiH nema dovoljno spremnosti od određenih ministara da podrže taj Prvi godišnji nacionalni program. To smatram neprimjerenim iz jednostavnog razloga što je ANP u biti samo jedan tehnički dokument, ne NATO-a, nego BiH. Samim tim, on je dokument koji je podložan i promjenama. Uopće nije bilo razloga da na Vijeću ministara BiH o njemu ne raspravljamo, da možda nešto iz tog dokumenta ne izbacimo, revidiramo, napišemo na drugačiji način, jer je to naš dokument. Taj dokument možda u ovom momentu, pošto je već kraj osmog mjeseca, uvjetno rečeno, ima ili nema smisla, jer to je plan šta bi trebala BiH, njene institucija, ne Ministarstvo odbrane BiH, ono u najmanju ruku i najmanje u procentu, uraditi.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz