Pepeljara od 1273, a kanta za smeće od 1733KM

Zanimljivi primjerci u Muzeju javnih nabavki

Pepeljara od 1273, a kanta za smeće od 1733KM

02.02.2016 - 17:54
BiH

U organizaciji USAID-a i pet nevladinih organizacija danas je u Banjoj Luci otvoren sibolično nazvan „Muzej javnih nabavki“, odnosno izloženi eksponati o zloupotrebama u procesu javnih nabavki širom BiH.

 

Građani, porezni obveznici, putem izloženih eksponata mogu da se upoznaju o poraznim činjenica da su i obične pepeljare plaćane 1.293 KM ili kante za otpatke nevjerovatnih 1.733 KM, a sve prilikom opremanja nove zgrade Vlade RS-a.

Izložena je i boca alkohola, jer je Javna ustavnova za predškolsko obrazovanje u Banjoj Luci direktnom pogodbom nabavljala potrepštine „za vrtiće“ 360 puta skuplje nego što koštaju, a među njima i 666 litara alkohola.

Jedan prosječan ručak Vlada Unsko-sanskog kantona platila je 230 maraka. U „Muzeju javnih nabavki“ prikazane su i automobilske gume, koje su za godinu dana nabavljene za vozila državnih institucija i plaćene više od milion maraka. Među eksponatima je i komad asfalta, koji košta 2.111 KM po metru kvadratnom.

-Svrha „Muzeja javnih nabavki“ je vrlo jednostavna, da ljudi vide šta se dešava, ali ne znaju kakav je uticaj zloupotreba javnih nabavki u stvarnosti.

Zakon o javnim nabavkama može biti jači, može biti bolji i postoje lokalne nevladine organizacije, koje rade na novim amandmanima koji će unaprijediti zakon o javnim nabavkama, ukazao je Peter Duffy, direktor USAID-a za BiH.

Naglasio je da su izloženi primjerci korupcije u javnim nabavkama iz oba entiteta, te da je ”Muzej javnih nabavki” prvo pokrenut u Sarajevu, a potom su eksponati izloženi i u Tuzli i Mostaru, sada u Banjoj Luci, a planirano je da budu prikazani i u Bijeljini.

Kada Vlada potroši više od 1.200 maraka za nabavku jedne pepeljare, to znači da taj novac ne odlazi tamo gdje je neophodan, u zdravstvo, u obrazovanje i u druhe oblasti, naglasio je direktor USAID-a.

Pet NVO iz BiH (Udruženje građana Tender, Account, Fond otvoreno društvo,TIBiH i Udruženje poslodavaca) pripremili su 18 amandmana, koji bi proces javnih nabavki učinio transparentnijim i manje podložnim korupciji.

 - Nema političke volje da se riješe slučajevi korupcije u procesu javnih nabavki i cilj ove izložbe je da se podigne svijest građana i izvrši pritisak na institucije kako bi se usvojila legislativu koja će biti antikoruptivna, naveo je predstavnik Udruženja “Tendera” Igor Vukajlović. Svi eksponati izloženi su u jednom banjalučkom kafiću, jer nijedna institucija niti šoping centar u Banjoj Luci nisu prihvatili da postave ovu izložbu.

Izvor: 
Fena