Pet mišljenja o ANP-u i mandataru VM BiH: Dogovor je postignut, tenzije stoje radi "javnosti"

Političari ili glumci?

Pet mišljenja o ANP-u i mandataru VM BiH: Dogovor je postignut, tenzije stoje radi "javnosti"

19.08.2019 - 17:50
Politika

Milorad Dodik tvrdi da neće pristati na ANP jer "ne zna ni ko ga je pisao". Željko Komšić je poručio da je o ANP-u i sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarao sa britanskim ambasadorom i njegovim kolegom iz SAD-a. Bakir Izetbegović je izjavio da bez ANP-a nema ni mandatara, dok je Šefik Džaferović zaključio kako se nada da sutra dobijemo i ANP i mandatara. Kako je u ove četiri izjave sublimirana svaka mogućnost, jedna će, sigurno je, biti. Koja? Znat ćemo sutra jer šta će biti ne znaju ni oni koji sjede za istim stolom.

- Neću glasati za ANP, ne zna se ni ko ga je pisao ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati - izjavio je prvi i najglasniji Milorad Dodik. U jednom je, ipak, u pravu: ne treba se državna politika krojiti po stranim ambasadama i to bi trebalo jednako važiti kako za "sarajevske političare", tako i za Dodika koji, nerijetko, obilazi strane ambasade i strane političare tražeći sopstveno mišljenje. 

Reagovao je Bakir Izetbegović koji je tvrdio da ako Dodik ostane pri takvom stavu, SDA neće podržati mandatara za sastav VM BiH iz SNSD-a. Nakon Komšićeve i Džaferovićeve reakcije u sve se umiješao Hrvatski narodni sabor koji je saopćio da se "nakon devet mjeseci blokade napokon se nazire formiranje vlasti na nivou BiH."

Iako su u javnosti tenzije nabijene oko "nemogućnosti postizanja dogovora", čini se da je dogovor, ipak, postignut a da su tenzije ostale tek kao dio ega onih koji su se dogovarali pa će, ipak, morati malo korigovati svoje stavove. 

Vjerovatno sve neće dobiti ni Dodik, niti SDA, ali ni HDZ ali je sasvim sigurno da će, nakon podjele ministarskih, pomoćničkih, direktorskih, savjetničkih i drugih mjesta, za neko vrijeme splasnuti "nacionalni interesi". U tom. će općinski izbori i sve će se, ponovo, zavrtiti u krug. 

Izvor: 
BNN.BA