Plenković medijator razgovora Izetbegović - Čović u Zagrebu

Formiranje vlasti, Izborni zakon BiH...

Plenković medijator razgovora Izetbegović - Čović u Zagrebu

28.09.2020 - 20:28
Politika

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Banskim dvorima.

Premijer je uoči sastanka poručio kako je važno imati kontinuirani dijalog sa svim narodima u BiH.

- Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima naroda BiH već duže vremena. Gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA, rekao je Plenković u najavi sastanka.

- Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnošću, tu mislim prije svega na izborni zakon, istaknuo je premijer.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako ne vidi problem u tome da se hrvatski dužnosnici sastaju sa čelnicima političkih stranaka iz njegove zemlje pa na taj način tretira i susret hrvatskog premijera s čelnicima HDZ BiH i SDA.

- Ako je tako, a jest, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana (Predsjedništva BiH) i zaobilazi predsjedavatelja i instituciju, je povreda institucije, izjavio je Džaferović za televiziju N1 komentirajući zagrebački susret Andreja Plenkovića s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Na pitanje o tome kako vidi Plenkovićevu poruku u govoru sudionicima Opće skupštine Ujedinjenih naroda da je vrijeme za reviziju postignuća Daytonskog sporazuma i njegove izmjene, Džaferović je odgovorio konstatacijom kako je za njega to unutarnje pitanje BiH.

Izvor: 
BNN.BA?Jutarnji.hr