Plenković: Rekao sam Izetbegoviću i Čoviću da preglasavanje Hrvata nije dobro

Nakon sastanka u Zagrebu

Plenković: Rekao sam Izetbegoviću i Čoviću da preglasavanje Hrvata nije dobro

29.09.2020 - 18:04
Politika

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao da je dan ranije tijekom susreta u Banskim dvorima Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću jasno kazao da nije dobro da Hrvatima predstavnika u predsjedništvu bira drugi narod.

"Smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre, da jedan drugi narod bira Hrvatima predstavnika u predsjedništvu. Ja sam to jasno kazao jučer Izetbegoviću i Čoviću", rekao je Plenković.

"Naravno, poštujući BiH i njezine institucije, naš jedinstven stav je da bi sami akteri u BiH, institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju kakvu imamo sada, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne", rekao je hrvatski premijer i dodao da je uvjeren da se hrvatski stav "neće mijenjati tko god bio na vlasti". Za sastanak u ponedjeljak s zamjenicima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i Bakirom Izebegovićem, predsjednikom stranke SDA Plenković je rekao da je prošao vrlo dobro, dodavši kako je hrvatski cilj "razvijati skladne odnose" sa susjednom državom koja je "upućena na nas i mi na nju". Dva tjedna ranije u Zagrebu je bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.
 

Foto: Vecernji.hr

Izvor: 
BNN.BA/Vecernji.ba