Počinje izgradnja kružnog toka u ulici Džemala Bijedića

Radovi u večernjim satima

Počinje izgradnja kružnog toka u ulici Džemala Bijedića

12.06.2015 - 17:50
Društvo

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje kružnog toka na šestoj transverzali, koji će se graditi na spoju ulica Džemala Bijedića i šeste transverzale u Buča Potoku.

Radi se o prvoj fazi projekta za čiju relizaciju je osigurano 900.000 KM, od čega je Općina izdvojila 200.000 KM, a Direkcija 700.000 KM.

Načelnik Efendić kazao je da su, na području općine Novi Grad, trenutno najveće saobraćajne gužve na raskrsnici u ulici Safeta Zajke u Buča Potoku i kod podvožnjaka prema Otoci, te da je cijela ta saobraćajnica jako opterećena u jutarnjim, a i u popodnevnim satima.

- Da bi bile smanjene saobraćajne gužve na toj raskrsnici, zajedno s Direkcijom, radimo projekt izgradnje kružnog toka. Međutim, prilikom izrade projekta ustanovljeno je da je potrebno izgraditi dva kružna toka da bi oni imali punu funkciju. Jedan je na raskrsnici između Šeste transverzale i ulice Džemala Bijedića, čija izgradnja počinje u ponedjeljak, a drugi kružni tok je na raskrsnici ulica Safeta Zajke i šeste stransferzale, koji bi trebalo da se gradi naredne godine - pojasnio je načelnik Efendić.

Planirano je da se radovi izvode u večernjim satima, zbog velikih gužvi na toj saobraćajnici, a načelnik je ipak pozvao građane na strpljenje. Ističe se da će, nakon izgradnje kružnog toka, na lokaciji između Buča Potoka i Otoke biti mnogo lakše, kao što je to sad i na Stupskoj petlji, gdje su gužve manje nego ranije.

Najavljeno je i potpisivanje sporazuma za sufinansiranje A-transverzale, čija bi izgradnja trebala započeti nakon završetka procedure izbora izvođača radova.

Direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj pojasnio je da će se grubi radovi, koji izazivaju najviše saobraćajnih gužvi, vršiti noću. Tokom dana radit će se van trase saobraćajnice, tako da će se saobraćaj odvijati neometano.

Precizirano je da će, kad se budu radili završni radovi, dolaziti do povremenih obustava saobraćaja tokom vikenda kad su najmanje saobraćajne gužve.

- Planirano je da taj projekt bude realiziran u dvije godine, s tim da će kružni tok u ulici Džemala Bijedića biti završen u ovoj godini. Obzirom da će se nalaziti na granici s općinom Novo Sarajevo, bit će neophodno pomjeriti jedan kiosk na teritoriji te općine i već smo dali nalog za njegovo izmještanje. Izvođač radova je firma Euro-asfalt, a radit će se proširivanje postojeće saobraćajnice, na jednom dijelu s dvije na četiri trake i umjesto klasične semaforizirane saobraćajnice kružni tok - izjavio je Zolj.

Istaknuo je da je s aspekta saobraćajne bezbjednosti kružni tok povoljniji u odnosu na klasične semaforizirane raskrsnice.

- S obzirom da u ulici Safeta Zajke postoji problem s podzemnim vodovodnim i kanalizacionim instalacijama, planirano je da se u ovoj godini uradi njihovo izmještanje da bi se stekli uvjeti za izgradnju i drugog kružnog toka u Buča Potoku - navodi Press služba Općine Novi Grad.

Izvor: 
Fena