Počela bitka za glavnu jemensku luku Hodeidu

Napad na glavnu jemensku luku

Počela bitka za glavnu jemensku luku Hodeidu

13.06.2018 - 11:17
Svijet

Snage koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom napale su jutros grad Hodeidu, glavnu jemensku luku, tokom najveće bitke u trogodišnjem ratu između saveza arapskih država i Huta, koje podržava Iran.

Borbeni avioni i ratni brodovi koalicije izvršili su zračne udare na utvrđenja Huta kako bi podržali kopnene operacije jemenskih vojnika okupljenih južno od luke na obali Crvenog mora, navela je u saopćenju međunarodno priznata jemenska vlada u egzilu, koje je objavila njena kancelarija za medije.

Napad je počeo nakon što je istekao rok, koji su Ujedinjeni Arapski Emirati dali Hutima, koji kontrolišu grad Sanu, da predaju jedinu luku pod njihovom kontrolom, objašnjava Reuters.

"Oslobađanje luke Hodeida je prekretnica u našoj borbi da vratimo pod svoju kontrolu Jemen od milicija, koje su ga otele kako bi služile stranim agendama", navodi se u odvojenom saopćenju vlade u egzilu, koji su objavili državni mediji u Jemenu.

Korisnici društvenih medija objavili su video snimak, na kojem se navodno vidi konvoj vozila koji se približava lučkom gradu.

AP navodi da se moglo čuti vatreno oružje u blizini Hodeide, nakon što je istekao rok koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom za povlačenje šiitskih pobunjenika.

Izvor: 
Fena