Počela Čovićeva blokada funkcionisanja BiH

Ministri HDZ-a ne dolaze na sjednice Vijeća ministara BiH

Počela Čovićeva blokada funkcionisanja BiH

19.10.2018 - 13:50
Politika

Sjednica Vijeća ministara BiH odgođena je već dva puta zaredom nakon Općih izbora u BiH, jer na sjednicu nisu došla tri ministra iz HDZ, zbog čega nije bilo kvoruma za rad. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u izbornoj noći, nakon što je već bilo jasno da je izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH od Željka Komšića (DF-GS), najavio je da će ta stranka odrediti jasnu strategiju ponašanja u budućem političkom životu, te da vlast neće moći biti formirana bez HDZ-a. Čović je izjavio da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH, te da to nije dobro ni za Bošnjake ni za Hrvate.

Najavio je direktnu političku krizu u zemlji.

Kriza je već počela na nivou državne vlasti, a u petak, kada je zakazana sjednica Vlade FBiH, u kojoj participiraju ministri iz HDZ, bit će poznato da li će se odnosi dodatno zakomplicirati i na nivou Federacije BiH. Čović je 13. oktobra boravio u Zagrebu gdje se susreo sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović-Burić. Razgovori su se vodili oko održanih izbora u BiH, ali i o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH.

- Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda - saopćeno je iz Čovićevog kabineta. 

Samo dva dana kasnije (15. oktobra) na Kupresu je Čović održao sastanak sa predstavnicima i predsjednicima stranaka koje su nastupile u okviru koalicije HNS-a na Općim izborima u BiH, a održana je i sjednica Predsjedništva HDZ BiH. Istaknuto je da će insistirati na izmjenama izbornog zakona i time uslovljavati uspostavu vlasti.

Istog dana iz OHR-a i Ambasade SAD stigle su reakcije na Čovićeve najave o blokadi upostave vlasti.

OHR je naveo da niko ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata. Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, izraženo je žaljenje što dogovor političkih partija nije postignut oko popune Doma naroda FBiH.

- Na bosanskohercegovačkim institucijama je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata - stav je OHR-a.

Iz Ambasade SAD-a smatraju da je potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon ne može biti uzrokom blokada u zemlji.

- Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve - naveli su iz Ambasade SAD.

Prema Čovićevim izjavama u vezi izmjena Izbornog zakona, on neće prihvatiti kompromis, već isključivo traži prihvatanje uslova HDZ BiH i odredbe da „jedan narod ne bira drugome predstavnike“ što je za lijeve i građanske stranke neprihvatljivo o ocijenjeno kao diskriminirajuće.
 
Čović je također poručio da ga nijedna dužnost u vlasti ne zanima i „teško će se naći pozicija koju bih prihvatio u odnosu na to što sam radio dosad.“

- Svi koji su do sada o tome špekulirali, olakšat ću im – nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio – kazao je Čović nekoliko dana nakon Općih izbora.

Izvor: 
BNN.BA