Podignuta optužnica protiv Dragana Janjića za ratni zločin u Foči

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Dragana Janjića za ratni zločin u Foči

23.11.2017 - 12:59
BiH

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragana Janjića, rođenog 1967. godine u Pljevljima, Crna Gora,  državljanina BiH i R Srbije.

On se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske,  paravojnih i policijskih snaga RS-a usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, od aprila do kraja septembra 1992. godine, u svojstvu  pripadnika Policijske stanice u Miljevini, došao do zgrade u blizini policijske stanice te izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa porodicom i odveo ih u prostorije policijske stanice gdje je u jednoj prostoriji zadržao žrtvu pod prijetnjom i nad njom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje.

Optuženi se tereti da je u navedenom vremenskom okviru,  zajedno s drugim pripadnicima policije vršio nezakonita lišavanja slobode i zatvaranja civilnih osoba bošnjačke nacionalnosti u prostorije stanice policije u Miljevini, iako je bio svjestan da za takve postupke nema zakonskog osnova i da će  žrtve nakon toga biti suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava zatvorene u KPD u Foči. Dio osoba koje su bile zatvorene je ubijen, a nekim osobama se od tada do danas gubi svaki trag.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: 
Fena