Podignute optužnice protiv dvije osobe radi krivotvorenja novca

Tužilaštvo BiH

Podignute optužnice protiv dvije osobe radi krivotvorenja novca

07.12.2017 - 12:45
Crna hronika

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo krivotvorenje novca.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirka Trivana rođenog 1990. godine u Drvaru, državljanina BIH i Aleksandra Budiše rođenog 1993. godine u Kninu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u Kotor-Varoši, 24. januara 2016. godine, počinili dvije krivično pravne radnje na način da su prethodno pribavili krivotvorene novčanice u apoenima od po 20 i 50 KM, za koje su znali da su krivotvorene te ih na osmišljen način stavljali u opticaj u namjeri da ih upotrijebe kao prave, nanoseći na taj način štetu građanima i pravnim subjektima.

Prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata u ugostiteljskim objektima krivotvorene novčanice u apoenu od 50 KM stavili u promet, plaćajući račune za poručena pića, odnosno u drugom slučaju pokušali da plate radi dobivanja kusura u ispravnim novčanicama, kada su po dojavi građana zatečeni od ovlaštenih policijskih službenika.

Kako se navodi u saopćenju Tuižilštva, prilikom pretresa putničkog vozila u vlasništvu optuženog Mirka Trivana kojeg su obavile ovlaštene službene osobe CJB Banja Luka, pronađene su četiri krivotvorene novčanice, i to jedna u apoenu od 50 KM i tri novčanice u apoenima od 20 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: 
Fena