Podrška EU i NATO za odluku o ustavnim promjenama u Makedoniji

"Zajedno smo napisali istoriju"

Podrška EU i NATO za odluku o ustavnim promjenama u Makedoniji

20.10.2018 - 15:00
Svijet

Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom. Na osnovu Sporazuma iz Prespe, Makedonija će promijeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Makedonija, Grčka, ustavne promjene, EU, NATO

Za promjenu Ustava glasala su, uz 72 poslanika iz vladajuće većine, i osam poslanika iz redova opozicione VMRO-DPMNE i njihove koalicije. VMRO je isključio iz stranke svih osam poslanika zbog glasanja "za".

Premijer Zoran Zaev čestitao je stanovnicima Makedonije uz poruku: "Poštovani građani, danas je istorijski dan za našu zemlju. Zajedno smo napisali istoriju!"

Zaev je posebno zahvalio poslanicima opozicione VMRO-DPMNE, koji su dali svoj glas toj inicijativi.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han su u zajedničkoj izjavi pohvalili potez poslanika Sobranja i dodali da očekuju da se procedure na državnom nivou za dalju implementaciju "nastave bez odlaganja, ka usvajanju ustavnih promena".

"Bila je potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost da bi se rešio jedan od najstarijih sporova u regionu. Ova odlučnost je potvrđena glasanjem", poručili su Han i Mogerini.

"Ovo je zaista jedinstvena prilika za odlučan korak zemlje ka evropskom putu, kao i za pomirenje u regionu", navode u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke u makedonskom Sobranju. "Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru. 

"Večerašnje glasanje je veliki korak napred ka našem zajedničkom uspjehu. Veoma važan korak mirnoj i prosperitetnoj budućnosti naših naroda“, naveo je Cipras na Tviteru.

Inače, prethodno je na zahtjev koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje sa prozivkom koje je pokazalo istu podršku ustavnim promenama.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika. 

U prijedlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Sednica Sobranja kasnila je nekoliko sati, i nakon 15 časova bila najavljena za 21 sat, ali je održana tek nešto iza 22 sata.

Prethodno se spekulisalo da je vladajuća većina obezbedila potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku predloga Vlade Makedonije za početak procesa izmena Ustava kojima će ime države biti promenjeno u Severna Makedonija, što je uslov za nastavak evropskih integracija.

Poslanička grupa opozicionog VMRO DPMNE, stranke koja se protivi ustavnim izmenama, saopštila je oko 19 sati da je za opozicione poslanike sjednica završena u 18 sati, do kada formalno traje radno vrijeme parlamenta. Prethodno je plenarna sednica zakazana za podne nakon pola sata kašnjenja odožena za 15, ali ni tada nije počela, iako je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Antonio Milošoski tražio od predsjednika Parlamenta Talata Džaferija da odmah zakaže glasanje, tvrdeći da vlast nema potrebnu većinu od 80 glasova.

U zgradi parlamenta celi dan su se nalazili poslanici i vladajuće koalicije iz Socijal demokrtskog saveza (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) i opozicije okupljene oko VMRO DPMNE.

Istovremeno je preko puta parlamenta nacionalističko makedonsko udruženje "Preporod", sa štanda na kojem svakodnevno organizuju proteste protiv promjene imena Makedonije, preko razglasa emitovalo patriotske pjesme. 

Izvor: 
BNN.BA / slobodnaevropa.org