Pofalićka bitka, 28 godina poslije: Sefer Halilović naredio, Čaušević i Ismet planirali

Strategijska bitka za grad Sarajevo

Pofalićka bitka, 28 godina poslije: Sefer Halilović naredio, Čaušević i Ismet planirali

16.05.2020 - 10:44
Politika

Na današnji dan, prije 28 godina, odigrala se jedna od najvažnijih strategijskih bitaka za opstanak Republike BiH i njenog glavnog grada Sarajeva. Bilo je to, drugi put u mjesecu maju, 1992.godine, da se odigrava velika bitka čiji je ishod po prvi put u historiji spasio Republiku BiH i Sarajevo od pada u ruke osvajača.

U pitanju je bilo svega dvije-tri stotine metara koje su tzv.JNA i teroristi iz SDS-a trebali savladati da Sarajevo presjeku na pola u prvoj, odnosno vojno ga "zadave" u drugoj fazi opsade. Pofalićka bitka nije bila iznuđena jer je, zapravo, bila ranije planirana, ali je Hasan Efendić i Mustafa Hajrulahović nisu smjeli narediti. Šta više, Hajrulahović je lično zabranio izvođenje Pofalićke bitke.

Tako je Pofalićka bitka, jedna od najvažnijih strategijskih bitaka za Sarajevo, čekala hrabrost jednog čovjeka koji je presjekao stvar i naredio izvođenje bitke - Sefer Halilović ponio je to breme na svojim plećima, naređujući izvođenje bitke za koju je, odmah potom, poslao sve slobodne jedinice unutar sarajevskog prstena.

Inače, samu bitku su, duže vrijeme prije njenog izvođenja, planirali Sefer Halilović, Mirsad Čaušević zv. "Brada", Alija Ismet i drugi, dok su u njenoj realizaciji, kao komandiri i članovi komandi, učestvovali Salko Idriz, Enver Liković, Fadil Alihodić, Kerim Lučarević, Dževad Topić, Enver  Šehović, Alija Prazina, Enis Srna, Jusuf Lošić, Habib Idrizović i drugi.  U Pofalićkoj bici poginuli su branioci Sarajeva Edin Krako Deba, Miralem Miradžija i Muris Đelkić Čičak. Jedinice koje su nosile Pofalićku bitku bile su Pofalićki odred I i II, Velešićki odred, Vojna policija TO RBiH, dok su se u kasnijem toku bitke priključile i druge jedinice unutar opkoljenog Sarajeva.

Izvor: 
BNN.BA