Pogledajte gdje se nalazi izborni materijal u Tuzli (FOTO)

Građani fotografisali u nevjerici

Pogledajte gdje se nalazi izborni materijal u Tuzli (FOTO)

10.10.2018 - 14:23
Politika

Izborni materijal odnosno glasački listići danas, trećeg dana nakon izbora, mogu se vidjeti doslovno na tuzlanskim ulicama. Građani su u nevjerici fotografisali prizore ispred lječilišta Aqua Bristol - Tuzla i objavili ih na društvenim mrežama uz većinu komentara koji tvrde kako trenutno rrezultati izbora u ovom gradu ne odražavaju volju naroda.

U međuvremenu je Bosanska stranka (BOSS) uputila Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv članova biračkih odbora, lokalnih izbornih komisija, političkih stranaka i drugih lica koja su, kako navode, izvršila krivično djelo Izborna prevara iz člana 154. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 250. Krivičnog zakona BiH – Organizovana kriminalna grupa. Zbog obaveze ponavljanja izbora, Tužilaštvo BiH je dužno provesti adekvatnu istragu za sva biračka mjesta, kao i istragu na okolnost da se od strane Centralne izborne komisije BiH pokušava prikriti izvršenje krivičnog djela isticanjem da su birači u glasačke kutije ubacivali prazne listiće, stoji u saopćenju predsjednika BOSS-a.

 – Podatak da je do sada oko 400.000 nevažećih glasačkih listića daje osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo izborne prevare, za koje je određena kazna zatvora do pet godina za radnje dodavanja, uništenja ili brisanja glasova, netačnog brojanja glasova ili neistinitog upisivanja rezultata u izborne isprave, što uključuje i nezakonito postupanje sa izbornim materijalom, posebno u Tuzli - navodi se iz ove stranke.

Izvor: 
BNN.BA