Pogledajte kako se, kamionom bez nadzora, kradu glasovi u Općini Centar

Najpokradeniji izbori od 1996.godine do danas

Pogledajte kako se, kamionom bez nadzora, kradu glasovi u Općini Centar

15.10.2018 - 18:50
Politika

Gotovo pun kamion glasova, bez ikakvog oficijelnog nazdora i pravila, građani Sarajeva uočili su kako vozi vreće sa glasovima koji odlaze u bespuća - možda na zamjenu sa ukradenim glasovima, možda na friziranje rezultata na "unaprijed dogovoreno mjesto." 

krađa glasova

Nakon što su građani sarajevske općine Novi Grad, vidjeli kako se u automobil marke "Golf" tovare lažni, a sakrivaju stvarni glasovi, koji su bili zabunkerisani u parku "Safet Zajko", građani Sarajeva su ovaj put uočili slična dešavanja u sarajevskoj općini Centar.

Za SIPA-u, MUP, OSA-u, tužilaštva svih nivoa, ove stvari se "ne događaju" niti jedna od ovih agencija ili institucija reaguje na stotine vijesti o najbrutalnijoj izbornoj krađi od 1996.godine do danas.

U općini Centar je, tako, snimljen kamion kako prevozi glasačke listiće na nepoznato mjesto i nije poznato da li se odvoze stvarni glasovi, nakon što su se ubacili lažni, ali je očito da se izborni materijal, kao i na stotinama mjesta u Bosni i Hercegovini, nepropisno skladišti, uopće se ne čuva, niti nad njim ima ikakve službene kontrole, osim stranačke onih stranaka kojima pripada i općina.

Krađa glasova u Bosni i Hercegovini je očita utoliko što je kod rezultata izbora očito da, recimo, koja stranka ima načelnika određene općine, ona po automatizmu tu i pobjeđuje iz prostog razloga jer načelnik/gradonačelnik određuje opštinsku izbornu komisiju i ima resurse da prepravi izborne rezultate.

Izborni sistem u Bosni i Hercegovini je u potpunosti kompromitovan i jedina prava reakcije na ovakav sistem, koji krade i prepravlja volju građana, jeste da se izbori ponište, uvedu skeneri za glasove te da se potom izbori ponovo održe. Svako drugo prihvatanje postojećeg stanja bila bi legalizacija izborne krađe.

Opozicija u Republici Srpskoj, recimo, neće da prihvati rezultate izbora, počinju masovne demonstracije, a najavili su i odbijanje primanja "CIK-ovih certifikata". U Federaciji BiH, čini se, jedva čekaju da preuzmu svoje certifikate iako je 60% političkih stranaka javno kazalo da su izbori u potpunosti pokradeni.

Na takve izbore mora se reagovati traženjem novih i poništavanjem prošlih izbora, jer svako pristajanje na rezutlate najteže poslijeratne krađe, jeste legalizacije krađe a to, ozbiljni politički projekti, sebi ne bi smjeli dozvoliti. 

Izvor: 
BNN.BA / Foto Avaz.ba