Pokušaj puča u Venecueli, SAD podržale vođu pučista Guaida

Nakon odlaska lidera Huga Chaveza

Pokušaj puča u Venecueli, SAD podržale vođu pučista Guaida

01.05.2019 - 06:45
Politika

Vlasti Venecuele kažu da provode aktivnosti na zaustavljanju pokušaja pučanakon što je opozicioni lider Juan Guaido objavio da je u "završnoj fazi" okončanje vladavine osporavanog predsjednika Nicolasa Madura. Guaido se pojavio u videu sa uniformisanim licima, rekavši da ima vojnu podršku. Juan Guaido, koji se u januaru proglasio privremenim predsjednikom, pozvao je mnoge pripadnike vojske da mu pomognu da zaustavi "uzurpaciju" Madura. Ali izgleda da vojni lideri stoje uz Madura, prenosi BBC. Američki predsjednik Donald Trump je u utorak na Twitteru objavio da pažljivo prati situaciju u Venecueli te je ponovio svoju podršku opozicionom lideru Juanu Guaidu u svrgavanju Madura.

"Ja pratim situciju u Venecueli veoma pažljivo. Sjedinjene Države stoje sa narodom Venecuele i njihovom slobodom!", napisao je Trump na Twitteru.

​Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a John Bolton izjavio je večeras da su sve opcije na stolu kada je riječ o Venecueli. Bolton je rekao da Sjedinjene Države žele mirnu tranziciju vlasti u Venecueli, dodajući da situacija u toj zemlji nije puč već da Guaido, kao legitimni predsjednik, pokušava da preuzme kontrolu.

Bolton je takođe rekao da je u današnjim događajima značajnu ulogu igrala Kuba, dajući podršku Maduru u Venecueli. On tvrdi da su ministar odbrane Vladimir Padrino, šef nacionalne garde i predsjednik Vrhovnog suda rekli opoziciji da Maduro treba da ode s vlasti.

Savjetnik američkog predsjednika je takođe poručio da bi bila velika greška Madura i njegovih pristalica da upotrijebe silu protiv civila.

"Ovo je akt hrabrosti Guaida", rekao je Bolton, koji kaže da mu (Guaidu) Sjedinjene Države obezbjeđuju podršku na različite načine.

Američki izaslanik za Venecuelu Elliott Abrams je, pak, izjavio da situacija u Venecueli ostaje "konfuzna" i da su Sjedinjene Države dobile konfliktne informacije o tome što se dešava.

Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele je saopštilo da će vlada odgovoriti na pokušaj puča da bi zaustavila nasilje i održala mir. Takođe je navelo da je pokušaj puča "direktno planiran u Vašingtonu". Ministar Jorghe Arreaza je Reutersu rekao da nije pitanju nikakav vojni puč u zemlji već, kako je rekao, "još jedno poglavlje u pokušaju puča koje vodi pozicija a podržava SAD".

On tvrdi da je Nicolas Maduro "na svom komandnom mjestu kao uvijek i da ima kontrolu nad situacijom".

Prema Arreazinoj procjeni, opozicionog lidera Juana Guaida podržava 30 ili manje vojnika.

Ponovo se oglasio i ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino koji i dalje tvrdi da su naoružane snage ostale lojalne ustavnoj obavezi i da su "nasilni akti djelimično poraženi".

Rusija je optužila venecuelansku opoziciju za obnavljanje nasilja u onom što su, kako navodi Reuters, jasni pokušaji da uvuku oružane snage te zemlje u sukobe.

"Radikalna opozicija u Venecueli se još jednom vratila nasilnim metodama konfrontacije", saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Umjesto mirnog rješavanja političkih razlika, oni su prešli na kurs pojačavanja konflikata i provociranja i kršenja javnog reda, te sukoba koje uključuju i oružane snage", navodi se u saopštenju koje prenosi Reuters.

I Turska je kritikovala venecuelansku opoziciju zbog poziva na vojnu pobunu kojom bi se svrgnuo predsjednik Nicolas Maduro, navodeći da su to doveli do tačke izazivanja ustavnog reda i mira.

"Mi smo zabrinuti zbog izvještaja da postoje određeni pokušaji protiv ustavnog poretka u Venecueli. Mi smo protiv antidemokratskih metoda za smjenu legitimnih vlada", navodi se u saopštenju turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Cavusoglua objavljenom na Twitteru.

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro rekao je da može da računa na "potpunu vjernost" šefova vojske dok je njegov rival Guaido izjavio ranije da se vojska okuplja oko njega.

"Čelične nerve. Razmijenio sam poruke sa komandantima svih regiona i zona odbrane u zemlji koji su mi izrazili svoju punu vjernost narodu, Ustavu i Partiji. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da se osigura pobjeda mira. Pobijedićemo", napisao je Maduro na Twitteru u prvoj reakciji na najnovije izjave njegovog protivnika Guaida.

Ranije danas su izvještači Reutersa iz Venecuele javili da se čula pucnjava u vojnoj bazi u blizini Karakasa u kojoj se nalazi Guaido, koji tvrdi da je vojska prešla na njegovu stranu.

Reuters je naveo da nije jasno ko je pucao i zbog čega. Savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sugurnost John Bolton pozvao je venecuelansku armiju da podrži Guaida, a američki državni sekretar Mike Pompeo je poručio da SAD u potpunosti podržava Guaidovu "operaciju oslobođenja".

 

Izvor: 
BNN.BA/RSE